ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011

Την ένταξη των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς των Υπηρεσιών των Δήμων, ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής, υπογραμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Προσχολικής Αγωγής.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών - απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - οι οποίοι, μεταξύ άλλων, λειτουργούν με τμήματα με υπεράριθμα παιδιά, κτιριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, ενώ οι παιδαγωγοί εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι άλλοι σταθμοί αυξάνουν τα τροφεία, άλλοι συρρικνώνονται, άλλοι κλείνουν και σε όλους οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται όλο και περισσότερο (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι έργου, εποχικοί υπάλληλοι, 4ωρα, κ.λπ.).

«Με τις ευλογίες της ΕΕ και με μπροστάρηδες τους δημάρχους - υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. - υλοποιούν μια σειρά από πολιτικές που συμβαδίζουν με τη λογική του μνημονίου. Από τη μια, θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και, από την άλλη, επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης της λαϊκής οικογένειας και της εργαζόμενης γυναίκας, τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την υποχρέωση του κράτους να παρέχει ουσιαστική προσχολική αγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό προτάσσει τις παρακάτω διεκδικήσεις: