ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις τράνταξαν τον κάμπο
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011

ΛΑΡΙΣΑ
Χιλιάδες Θεσσαλοί, απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, νέοι των σπουδών και γυναίκες, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, διαδήλωσαν στους δρόμους των πρωτευουσών και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, τρόικας και μεγάλου κεφαλαίου και αντεπίθεσης για την ανατροπή της.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με μεγάλα ποσοστά στην απεργία. Οι απεργιακές φρουρές, από νωρίς το πρωί, έδωσαν τη σκληρή μάχη της περιφρούρησης στις πύλες των εργοστασίων και σε άλλους χώρους δουλειάς που είχαν νεκρώσει.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας - εκτιμάται ότι συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα - και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, με προπομπό τα τρακτέρ, σύμβολο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οχήματα του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή των νέων που φώναζαν συνεχώς συνθήματα.

Μεγαλειώδες ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Πανεπιστημίου και η πορεία στο Βόλο. Βιομηχανικοί εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι έδωσαν μαχητικό «παρών» διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στη σφοδρή, ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Με προπομπό τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών πραγματοποιήθηκαν και οι πορείες στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Τα συλλαλητήρια έγιναν στα Τρίκαλα στην κεντρική πλατεία και στην Καρδίτσα, επίσης, στην κεντρική πλατεία.

Απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν χτες και σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Σκιάθο και Καλαμπάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ισχνές ήταν, στη Θεσσαλία, οι συγκεντρώσεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές απαιτήσεις και διαθέσεις της εργατικής τάξης, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - τρόικας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, στην επιχείρηση «Επίλεκτος», στα Φάρσαλα, ιδιοκτησίας του προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανικών Ευρ. Δοντά, οι οποίοι, χτες, με εκβιασμούς και απειλές «μάντρωσαν» τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, επιχειρώντας να τους πείσουν να υπογράψουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μεθοδεύει η εργοδοσία!