ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Αναπτυσσόμενος κλάδος» ο πολιτισμός...
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011

Αποψη του παλιού ενετικού λιμανιού στα Χανιά
Συνεχίζει τη «διαφήμιση» του «Καλλικράτη» ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ο οποίος, μετά τη Λέσβο, ταξίδεψε στην Κρήτη, στο πλαίσιο επισκέψεών του και στις 13 διοικητικές περιφέρειες, ώστε να δοθεί η «γραμμή» της εφαρμογής της νέας δομής του αστικού κράτους στους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού.

Ο υπουργός θέτει σε «διαβούλευση σειρά υποδομών που το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να μεταβιβάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση με συντονιστή την περιφέρεια, καθώς και μια σειρά αναπτυξιακών εργαλείων που αφορούν στον τουρισμό και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Περιφέρειες θα «αναλάβουν» αρμοδιότητες που άπτονται του τουρισμού και του πολιτισμού, στο πλαίσιο του γενικότερου προσανατολισμού της κυρίαρχης πολιτικής για εμπορευματοποίηση και των δύο. Θυμίζουμε ότι από τη Λέσβο ο υπουργός παραχώρησε στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑ. Ακριβώς το ίδιο ανακοίνωσε και για την Κρήτη, ενώ θα παραχωρηθούν και αθλητικές εγκαταστάσεις: Από την ΕΤΑ θα παραχωρηθούν στο Δήμο Χανίων η έκταση του «Ξενία», η ακτή της πόλης, οι Αγιοι Απόστολοι και το τουριστικό περίπτερο Ομαλού. Επίσης, οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ σε Χανιά και Ρέθυμνο και το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

Ανακοίνωσε και την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων. Επίσης, ανέφερε πως απομένουν τυπικές διαδικασίες για την κατεδάφιση του Παλιού Λιμενικού Περιπτέρου και την ανάδειξη του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί) στο ενετικό λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων (σ.σ. για την ιστορία αναφέρουμε ότι η γνωμοδότηση της κοινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις 3/2, για το μη χαρακτηρισμό ως μνημείου του Περιπτέρου ήταν οριακή: 11 κατά του χαρακτηρισμού, 10 υπέρ).

Αναφέρθηκε - περισσότερο αγοραία απ' ό,τι στη Λέσβο - στην «αναπτυξιακή δυναμική που έχει ο σύγχρονος πολιτισμός, στην πολιτιστική και οικονομική του αξία, ως ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας»!