ΟΓΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με τις γυναίκες στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011

Από την εξόρμηση στα καταστήματα
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, γυναίκες και άντρες, στο εργοστάσιο της ELITE, σταμάτησαν την παραγωγή για περίπου μία ώρα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση που είχε προετοιμάσει το ταξικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Εκεί, στο παπουτσάδικο της ELITE, όπου έχουν σφυρηλατηθεί ισχυροί δεσμοί, μέσα απ' τους καθημερινούς αγώνες, ανάμεσα στις εργάτριες και τους εργάτες με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους, η Ημέρα της Γυναίκας είχε ένα ξεχωριστό «χρώμα». Οχι μόνο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, που βιώνουν την ανισοτιμία και τη διπλή και τριπλή εκμετάλλευση της γυναίκας «στο πετσί τους», αλλά και επιπλέον διότι μέσα απ' την καθημερινή δραστηριότητα του Συνδικάτου έχουν οι ίδιες μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βάσω Μάμαλη, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, η οποία ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Είναι απαραίτητη η δράση γυναικών και αντρών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να εμποτιστεί κυριολεκτικά το εργατικό κίνημα με τα προβλήματα της γυναίκας και ιδιαίτερα των νέων γυναικών λόγω των ιδιαίτερων συνεπειών που έχουν γι' αυτές οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις». Αμέσως μετά, και με πρωτοβουλία της Εργοστασιακής Επιτροπής, μοιράστηκαν σε όλες τις γυναίκες κόκκινα γαρίφαλα. Στη συνέχεια και με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δόθηκε το βιβλίο του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», ενώ συμφώνησαν όλες οι εργάτριες να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση και μόλις το έχουν διαβάσει.

Στον «Κατσέλη»

Από τη συζήτηση με τις γυναίκες στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
«Σήμερα, η επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε όλους τους τομείς γενικεύεται και χτυπάει άμεσα την εργαζόμενη γυναίκα, την αγρότισσα, την αυτοαπασχολούμενη. Και ο μόνος δρόμος για να απαντήσουν είναι να περάσουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τα παιδιά τους». Το παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων η Γεωργία Φλούδα, μιλώντας στις γυναίκες της επιχείρησης «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» στο Μενίδι κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τη Γραμματεία Γυναικών και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, συζήτησε με πολλές εργαζόμενες της επιχείρησης, στις οποίες και δόθηκε δώρο το βιβλίο «Ο βασιλιάς άνθρακας».

Σε καταστήματα στο κέντρο

Εξόρμηση και συζήτηση με τις εργαζόμενες στα καταστήματα στην Ερμού και στο πολυκατάστημα «Hondos Center» στην Ομόνοια πραγματοποίησαν το Σάββατο η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τη δουλειά όποτε και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί η εργοδοσία και με το μισθό που τη συμφέρει, την απόλυση, την απειλή της και το φόβο της ανεργίας. Βρίσκονται μπροστά στη δυσκολία να συνδυάσουν τα ωράρια - λάστιχο με τη φροντίδα του παιδιού τους ή με τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν οικογένεια, προσπαθούν μάταια να καλύψουν με τους μισθούς - ψίχουλα που παίρνουν τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους. Βιώνουν ακόμα την καταπόνηση του οργανισμού τους από τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται, τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική τους υγεία η συνεχής ορθοστασία, η ανασφάλεια, το άγχος και η πίεση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μαρία Τσαγκατάκη και η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου κάλεσαν τις εργάτριες να ενισχύσουν το ταξικό τους σωματείο, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ. Να απορρίψουν το μονόδρομο που τους προβάλλουν το κεφάλαιο, τα κόμματά του, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, όλοι δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα. Να πάρουν τη θέση τους στο μετωπικό σχήμα και να παλέψουν για άλλο δρόμο ανάπτυξης ώστε να γίνει ο πλούτος ιδιοκτησία αυτών που τον παράγουν, να καταργηθεί η εκμετάλλευση και να τεθούν οι βάσεις για να εξαλειφθεί η ανισοτιμία των γυναικών.