Περικοπές που βάζουν εμπόδια στην εθελοντική προσφορά αίματος

Η Ομοσπονδία των Εθελοντών Αιμοδοτών εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η έλλειψη αίματος θα είναι τραγική. Ηδη, το 2010 υπήρξε μείωση του προσφερόμενου αίματος κατά 7 - 9%

Τετάρτη 9 Μάρτη 2011

Eurokinissi

Στη ζυγαριά του κόστους και των περικοπών των δαπανών για την Υγεία βάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ακόμα και την εθελοντική προσφορά αίματος, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει διαχρονικά μεγάλες ελλείψεις σε αίμα. Tην τραγική κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, υπογραμμίζοντας ότι φέτος - εξαιτίας και των περικοπών στην Υγεία - η έλλειψη αίματος στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η ΠΟΣΕΑ τονίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη τη χώρα με τις ακυρώσεις προγραμματισμένων αιμοληψιών τα Σαββατοκύριακα, ενώ πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν πραγματοποιούν αιμοληψίες καθημερινά τα απογεύματα.

«Δυστυχώς είμαστε βέβαιοι πως η έλλειψη αίματος το επόμενο διάστημα θα είναι τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας, αλλά και την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Η απώλεια του προσφερόμενου αίματος το 2010 υπολογίζεται πως έφτασε το 7 - 9%, δηλαδή περίπου 50.000 μονάδες», επισημαίνει. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η καταγγελία της ΠΟΣΕΑ ότι «ακόμα και η απαραίτητη προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού, περικόπηκαν, προκειμένου να μη δημιουργούνται δαπάνες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, με το φόβο της αξιολόγησής τους από εσάς, για κατασπατάληση πόρων του Δημοσίου»!

Διαχρονικά, η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε αίμα και αναγκάζεται να εισάγει από το εξωτερικό, αφού τα τμήματα αιμοδοσίας και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Η έλλειψη έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται αναβολές εγχειρήσεων και «μισές» μεταγγίσεις στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή να επιστρατεύονται οι συγγενείς των ασθενών για να δώσουν το αίμα που χρειάζεται. Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι εθελοντές αιμοδότες και οι συγγενείς των πασχόντων βρίσκονται σε διακοπές και μειώνεται η προσφορά αίματος. Ολα αυτά συμβαίνουν, όταν οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3 - 4% του πληθυσμού ή το 10 - 20% όσων έχουν τη δυνατότητα έδιναν αίμα τακτικά.

Η ΠΟΣΕΑ ζητάει απ' τον υπουργό Υγείας να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που διαλύουν το εθνικό σύστημα αιμοδοσίας, αυξάνοντας τις ανάγκες να γίνεται εισαγωγή αίματος απ' το εξωτερικό και καταστρέφουν την οργανωμένη προσπάθεια των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών της χώρας.