«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργος Σοφιανίδης

Κηδεύτηκε τη Δευτέρα στο Μεταλλικό Κιλκίς

Τετάρτη 9 Μάρτη 2011

Το στερνό «αντίο» στον παλαίμαχο κομμουνιστή Γιώργο Σοφιανίδη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων και τη Δευτέρα κηδεύτηκε στο χωριό του, το Μεταλλικό του Κιλκίς, είπαν οι σύντροφοί του, οι συναγωνιστές, οι συγγενείς και φίλοι. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ και τον Νίκο Χριστάνη, Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Θόδωρος Αθανασιάδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του Κόμματος. Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε η ΠΑΣΥ.

Ο σ. Γιώργος Σοφιανίδης γεννήθηκε το 1929 στο Μεταλλικό από γονείς αγρότες που ήρθαν πρόσφυγες το 1922 από το Καρς. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και βοηθούσε τους αντάρτες. Στις 17 Νοέμβρη του 1947, οι ταγματασφαλίτες κύκλωσαν το Μεταλλικό και τον συνέλαβαν μαζί με τον πατέρα του και τους συντρόφους του από την Οργάνωση Αυτοάμυνας του χωριού. Μετά από βασανιστήρια 40 μερών, σύρθηκε σε «δίκη» με την κατηγορία του τροφοδότη και στρατολόγου του ΔΣΕ. Ενώ η πρόταση του Βασιλικού Επίτροπου ήταν δις εις θάνατο, καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια γιατί ήταν ανήλικος, μόλις 17 χρόνων.

Στη Μακρόνησο, μάταια, προσπάθησαν να του σπάσουν το ηθικό και να κάνει δήλωση μετανοίας. Εκεί συναντήθηκε αργότερα και με τον μόλις 14 χρόνων αδελφό του, τον Ηλία, που τον συνέλαβαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1949. Το 1962 εντάσσεται στις γραμμές του ΚΚΕ. Οι αγώνες του, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της μικρομεσαίας αγροτιάς του Κιλκίς και όχι μόνο, συνεχίστηκαν και συνάντησαν τη λαϊκή αποδοχή.

Διατέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Μεταλλικού - Μεγάλης Βρύσης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Μεταλλικού, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Κιλκίς, του Αγροτικού Συλλόγου Μεταλλικού, του Συλλόγου Ακτημόνων, του Σωματείου Κτηνοτρόφων Κιλκίς, των Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Μεταλλικού και περιχώρων, αντιπρόεδρος στην ΕΓΣ Κιλκίς, ιδρυτικό μέλος Σωματείου Θεριζοαλωνιστών.

Μετά τη μεταπολίτευση, διατέλεσε επανειλημμένα μέλος της ΝΕ του Κόμματος, υπεύθυνος για τα αγροτικά στον νομό. Για την πολύπλευρη αγωνιστική του δράση, το Κόμμα τον τίμησε και με την υποψηφιότητα του βουλευτή στο νομό.