ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» ο Αλμπέρτο Γκρανάδο
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011

Ο Γκρανάδο στο σπίτι του στην Αβάνα
Σε ηλικία 88 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή, το περασμένο Σάββατο, στην Αβάνα, ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, ο συνοδοιπόρος του Ερνέστο Γκεβάρα στις νεανικές περιηγήσεις τους με μια μοτοσικλέτα, στη Λατινική Αμερική. Το ταξίδι αυτό, που άρχισε το 1951, σημάδεψε τους δύο νέους επιστήμονες (γιατρός ο Τσε, βιοχημικός ο Αλμπέρτο) και συνέβαλε στη μελλοντική ένταξή τους στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κούβας στην οποία ζούσε από το 1961 ο Γκρανάδο, μετά από επιθυμία του η στάχτη του θα διασκορπιστεί στην Κούβα, στην Βενεζουέλα και τη γενέτειρά του την Αργεντινή.

Η ιστορία της πρώτης γνωριμίας των δύο με τα βάσανα των λατινοαμερικάνικων λαών, του μετέπειτα θρυλικού Τσε, του κομαντάντε της Κουβανέζικης Επανάστασης και του Αλμπέρτο που προσέφερε τις υπηρεσίες του σε αυτήν, καταγράφεται και στην ταινία «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας», του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, που βασίστηκε πάνω στην νουβέλα του Γκρανάδο «Ταξιδεύοντας με τον Τσε Γκεβάρα: η δημιουργία μιας επανάστασης» και περιελάμβανε και αυθεντικά στοιχεία από το προσωπικό του ημερολόγιο.