ΘΡΑΚΗ
Μόνιμη, σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων

Αυτό απαίτησαν οι ταξικές δυνάμεις, κόντρα στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας σε Σουφλί και Ξάνθη

Σάββατο 12 Μάρτη 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ξάνθη
Τη Θράκη, της αυξημένης ανεργίας, όπου τα φαινόμενα φτώχειας παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, επέλεξε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, για να παρουσιάσει το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2011. Τα γνωστά δηλαδή, προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων και κατά βάση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με τα οποία επεκτείνεται και καθαγιάζεται η «ευκαιρία» σε προσωρινή απασχόληση. Απέναντί της βρήκε το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που κατήγγειλε τα «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» που πήγε να μοιράσει και απαίτησε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους.

Η υπουργός, το απόγευμα της Πέμπτης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Σουφλί του Εβρου και χθες το μεσημέρι σε αντίστοιχη σύσκεψη στην Ξάνθη, όπου ανακοίνωσε τα προγράμματα «στήριξης της εργασίας», που, όπως είπε, θα αποτελέσουν «ανάχωμα στην ανεργία».

Εξω από το Επιμελητήριο της Ξάνθης, όπου έγινε η σύσκεψη με τους φορείς, το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν και απολυμένοι από την ALUMIL και το Καζίνο της Ξάνθης, εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό με τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απαίτησαν θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα και μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Πίσω από τα ...ρεκόρ βρίσκεται η εκμετάλλευση των εργατών

Αύξηση των κερδών της κατά 18% σημείωσε το 2010 η SUNLIGHT στην Ξάνθη - σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου - επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι μαζικές απολύσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν επειδή η επιχείρηση κινδύνευε να κλείσει, αλλά για να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία της.

Σε σχόλιό της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πίσω από το οικονομικό "θαύμα" και τα ρεκόρ της εταιρείας, βρίσκεται η εργασία των περίπου 400 εργαζομένων, αλλά και των περίπου 120 απολυμένων που πετάχτηκαν στο δρόμο από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια ως πρόσθετο φορτίο, ως πρόσθετο βάρος. Βέβαια, την ίδια στιγμή, για τους εναπομείναντες υπήρξε υπερεργασία, ενώ το τελευταίο διάστημα μέσω των καινούριων δουλεμπορικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προσλαμβάνονται νέοι φθηνοί εργαζόμενοι. Ξεμπροστιάζεται, όμως, και η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης που πριν 9 μήνες απαιτούσε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, νέες επιδοτήσεις για λογαριασμό της SUNLIGHT, για να μην κλείσει, δήθεν, η βιομηχανία.

Είναι προφανές: Η μία Ελλάδα, αυτή της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, απέχει από την άλλη, αυτήν των βιομηχάνων, τόσο όσο απέχουν οι διακηρύξεις, οι υποσχέσεις και οι «φιλολαϊκές» εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων, από την αλήθεια.

Οι περιφρουρήσεις των απεργιών από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η ταξική αλληλεγγύη που ένιωσαν οι εργαζόμενοι στη "Sunlight" τον τελευταίο χρόνο τους δείχνει πως μπροστά τους υπάρχει μόνον ο δρόμος του αγώνα για τα δικαιώματά τους. Αντιλήφθηκαν πως χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά».