Αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό
Τρίτη 15 Μάρτη 2011

Ενα αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό, με αφορμή την επέτειο γέννησής του, θα μεταδώσει απόψε στις 21.00 η ΕΤ-1 και η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς». Γεννήθηκε στις 15 Μάρτη 1884 στη Λευκάδα. Ερχόμενος στην Αθήνα το 1900, ο Σικελιανός εγγράφεται στη Νομική Σχολή, την οποία θα εγκαταλείψει. Τα ενδιαφέροντα του αρχικά στρέφονται προς το θέατρο και θα λάβει μέρος σε αρκετές παραστάσεις της «Νέας Σκηνής» από το 1901 ως το 1903. Θα διαπιστώσει ωστόσο ότι δεν ήταν αυτός ο δρόμος και ο προορισμός της ζωής του.

Ηδη το 1902 δημοσιεύονται τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό «Ο Διόνυσος». Ως το 1905 δημοσιεύει αρκετά ακόμη ποιήματα στο περιοδικό «Παναθήναια», «Ο Νουμάς», «Ακρίτας» και «Ζωή». Το 1907, λίγο πριν παντρευτεί με την εύπορη Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, ο Σικελιανός ταξιδεύει στην Αίγυπτο. Σε μια εκδρομή στη Λυβική Ερημο, κλεισμένος για μέρες στη σκηνή του, θα συνθέσει τον «Αλαφροΐσκιωτο». Ο «Αλαφροΐσκιωτος» θα είναι το μεγάλο εκδοτικό γεγονός του 1909. Η πολυτελής εκτός εμπορίου έκδοση του έργου θα προκαλέσει αναταραχή στους πνευματικούς κύκλους των Αθηνών. Από εκεί και μετά η εξέλιξή του είναι εντυπωσιακή. Το 1927 μαζί με την Εύα Πάλμερ πραγματοποιούν τις Δελφικές Εορτές.

Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται τα χορικά του «Προμηθέα Δεσμώτη» από την πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου, σύμφωνα με την επεξεργασία και εισαγωγή ήχου του Οκτάβιου Μερλιέ το 1971 στο βωβό φιλμ των Κώστα και Δημήτρη Γαζιάδη «Δελφικές Εορτές». Επίσης ακούγονται «Ο Δελφικός Υμνος» και «Ο Διθύραμβος Του Ρόδου» από την εκτέλεση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ το 1997, σε διεύθυνση Γιώργου Τσαγκάρη.