ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κομπάζει προκλητικά για τη βαρβαρότητα

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο σχετικά με ό,τι προσυπέγραψαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Τρίτη 15 Μάρτη 2011

Οι αποφάσεις της Συνόδου ευνοούν το κεφάλαιο και τσακίζουν το λαό. Καμιά ανοχή στην κυβερνητική προπαγάνδα και κοροϊδία
Μια αντιλαϊκή επέλαση χωρίς τέλος, με σκληρή λιτότητα και σαρωτικά μέτρα, που θα ισοπεδώσουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του μόνο ο λαός, με την οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση, μπορεί να εμποδίσει, βάζοντας ως στρατηγικό στόχο στο πεδίο της πάλης στο εθνικό πεδίο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα υπηρετούν.

Οι κορόνες του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη Σύνοδο και οι αναφορές του στη συνεδρίαση του υπουργού συμβουλίου την Κυριακή περί «νικηφόρας μάχης» για τη «διαχείριση του χρέους» της Ελλάδας αποτελούν το προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης για να συγκαλύψει τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που ετοιμάζει για λογαριασμό της ντόπιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας.

Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ή «Σύμφωνο για το Ευρώ», που προσυπέγραψε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, στο όνομα των δήθεν «δανειακών διευκολύνσεων» που εξασφάλισε για την αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα, προβλέπει νέες μειώσεις μισθών, περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές κοινωνικών δαπανών, καινούριους φόρους, μαζική πώληση της δημόσιας περιουσίας μέσω της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Η στάση της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής και οι πρωθυπουργικές αναφορές περί «ιστορικής επιτυχίας» αφορούν αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας και των πιστωτών της χώρας. Οι αποφάσεις είναι ένα «μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές», είναι «η αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού απέναντι στους δανειστές» (!), τόνισε ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι αποφάσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στην τρόικα κατά 10 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου αποτελούν ουσιαστικά «εγγύηση» προς τους δανειστές της χώρας ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το τίμημα των ληστρικών επιτοκίων από τον ελληνικό λαό.

Αντιλαϊκό μνημόνιο διαρκείας

Την ίδια στιγμή, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τις αποφάσεις για να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο αγώνας που έχουμε να κάνουμε δεν τελείωσε», προαναγγέλλοντας τα σκληρότερα νέα μέτρα που έρχονται σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο τις αποφάσεις της Συνόδου για να προωθήσει την κλιμάκωση της βαρβαρότητας βάσει του «επικαιροποιημένου μνημονίου» με τα πακέτα ύψους 25 δισ. ευρώ που σκοπεύει να ξεδιπλώσει στην περίοδο 2011-2015. Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω της «επιμήκυνσης» για 10 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ουσιαστικά συμφώνησε σ' ένα «μνημόνιο διαρκείας», τα τυπικά όρια του οποίου παρατείνονται μέχρι το 2023, θα είναι όμως χωρίς τέλος για το λαό.

Η Ελλάδα, όπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ανέλαβε «ισχυρές δεσμεύσεις να συνεχίσει αποφασιστικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει τη δημιουργία ικανοτήτων για την εφαρμογή τους, να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ (...) και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη νομική βάση».

Αποδεικνύοντας ότι τα «ανταλλάγματα» που πρόσφερε η κυβέρνηση στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, τα κυβερνητικά στελέχη βγήκαν χτες στα «κεραμίδια» για να τα διαφημίσουν. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η «χώρα έχει σημαντικό πλούτο, τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσει για να βγει από το αδιέξοδο».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στο συμβούλιο του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Τέλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επισήμανε ότι «σαφώς και θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ως προς την πρόβλεψη της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Ζητά υποταγή του λαού

Με στόχο να υποτάξει τα λαϊκά στρώματα στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων, η κυβέρνηση επιστράτευσε και τις ανοιχτές απειλές προς το λαϊκό κίνημα. «Οι αλλαγές σε όλους τους επιμέρους τομείς που θίγουν τα κακώς εννοούμενα προνόμια θα συνεχιστούν, παρά τα επιμέρους προσκόμματα», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς να επιταχύνουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της θα οξύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, επιχειρεί προληπτικά να τις σπιλώσει. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε σε «συναγερμό» το σύνολο των αστικών κομμάτων για να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις και τα σκληρά μέτρα χαρακτηρίζοντας «θετική τη στάση της αντιπολίτευσης πριν από τη Σύνοδο» και καλώντας να «έχει την ίδια δημιουργική στάση και στο μέλλον». Ουσιαστικά ζήτησε μέτωπο απέναντι στο λαό και τις κινητοποιήσεις του.

Στο φόντο των αποφάσεων της Συνόδου, η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επικείμενο ανασχηματισμό, καθώς «φουλάρει» τις μηχανές της αντιλαϊκής επιδρομής. «Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού» και πρόωρων εκλογών ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας πως «μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση του έργου της».