ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να γιατί θέλουν «πολυδύναμα» σχολεία

Να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στις συγχωνεύσεις με επόμενο αγωνιστικό σταθμό την απεργία των εκπαιδευτικών στις 30 Μάρτη καλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ

Τετάρτη 16 Μάρτη 2011

Σχολεία πολλών εκατοντάδων μαθητών χρειάζεται η κυβέρνηση, για να εφαρμόσει τα νέα αντιδραστικά της προγράμματα
Να σημάνει ξεσηκωμός, με αφορμή την υπόθεση των συγχωνεύσεων και με επόμενο αγωνιστικό σταθμό την απεργία των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 30 Μάρτη, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, όλους στα συλλαλητήρια με το ΠΑΜΕ και απαιτούν κλιμάκωση της πάλης με νέα γενική απεργία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα τον Απρίλη.

Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν, με βάση την ανακοίνωση, σε εξορμήσεις, περιοδείες και συζητήσεις σε όλα τα σχολεία. Να οργανώσουν συσκέψεις με γονείς και εκπαιδευτικούς για μαζική λαϊκή αντίδραση στο μέτωπο των συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζει:

«Πρόκειται για αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική εξέλιξη, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Θα τσακίσει και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!

Συγχωνεύουν τα σχολεία, τα θέλουν "πολυδύναμα και εύρωστα", με μεγάλο αριθμό μαθητών, για να:

Φτιάχνουν λοιπόν σχολεία αφημένα στο έλεος της αγοράς, σχολεία πολλών ταχυτήτων, σαν τα ξενοδοχεία (από εδώ τα καλά, από κει τα σχολεία των φτωχών). Θα αξιολογείται το σχολείο και ο εκπαιδευτικός κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τα κελεύσματα της αγοράς (βλέπε ν. 3848/2010)! Επιπλέον, με το νέο μισθολόγιο και την αξιολόγηση ο μισθός του εκπαιδευτικού θα συνδέεται με την αποδοτικότητα (;;!!), με την ικανότητά του να λειτουργεί το σχολείο με επιχειρηματικά κριτήρια, με την ικανότητά του να καλλιεργεί στα παιδιά "ευρωπαϊκή συνείδηση" (βλέπε δηλώσεις Αννας Διαμαντοπούλου, όταν ήταν ευρωπαϊκή επίτροπος).

Είναι φανερό ότι θα χτυπήσουν αλύπητα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (μονιμότητα, οργανικότητα, μεταθέσεις, αποσπάσεις). Το σχολείο που δουλεύει με επιχειρηματικά κριτήρια δε λογαριάζει εργασιακά δικαιώματα. Θέλει εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.

Συγχωνεύουν σχολεία, γιατί θέλουν τα παιδιά μας να διδάσκονται εφήμερες δεξιότητες που ζητάει η αγορά και όχι ολόπλευρη γνώση, βασική, γενική εκπαίδευση. Γι' αυτό επιθυμούν να αλλάξουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για μια ακόμα φορά, γι' αυτό εισάγουν πληροφορική και αγγλικά από την Α' Δημοτικού (αποβλάκωση κανονική), γι' αυτό μιλάνε για ένα Λύκειο με 3 βασικά μαθήματα και όλα τα άλλα επιλογές και δεξιότητες! Μια σούπα αποσπασματικών γνώσεων, ατομική υπόθεση του κάθε παιδιού, δηλαδή ανάλογα με την τσέπη του! Η ΕΕ, η κυβέρνηση, το κεφάλαιο απαιτούν εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο, που θα μάθουν να αλλάζουν 6-7 δουλειές στη ζωή τους. Αυτόν τον εργαζόμενο θέλουν να ετοιμάσουν από το "νέο σχολείο" που φτιάχνουν.

Σκόπιμα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ - ΔΟΕ αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Δίνουν, έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στη στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς και από αυτή την άποψη είναι συμβιβασμένες, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αναπαράγουν τα ιδεολογήματα "περί κατοχής από την τρόικα που ζητάει περικοπές" και κατά συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων, αθωώνοντας έτσι την κυβέρνηση και συσκοτίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης. Την ώρα που σαρώνονται τα πάντα, εκλιπαρούν την κυβέρνηση για διάλογο!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται λαϊκή εξουσία ως προϋπόθεση για τη Λαϊκή Παιδεία».