ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Αντιδράσεις σε πολλά σχολεία και χωριά
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με δυναμικές, πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στη Θεσσαλία, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και φορείς στο πογκρόμ συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και στους τέσσερις νομούς της περιοχής πρόκειται να μπει λουκέτο σε 150 σχολεία, εκ των οποίων τα 140 είναι Δημοτικά και τα 10 Λύκεια.

Στα Τρίκαλα, ήδη, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ διοργανώνουν συγκέντρωση κατά των συγχωνεύσεων, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, σήμερα, στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης επισημάνθηκε σε χτεσινή εκδήλωση, στο Βόλο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας με θέμα «Νέο σχολείο ...παλιά συνταγή και διά βίου αμάθεια».

Χτες στη Λάρισα μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο Γόννων Λάρισας, που απέχουν από τα μαθήματά τους, και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Επίσης, χτες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την διευθύντρια Εκπαίδευσης της Περιφέρειας έκαναν οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης Ελασσόνας.

Στο Λιοντάρι Καρδίτσας, οι μαθητές του Γυμνασίου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους και έγινε σύσκεψη φορέων για τη συνέχιση του αγώνα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Β. Μπούτας, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι επιβάλλεται ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που θα εντείνουν πιο πολύ την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών και θα υποβαθμίσουν παραπέρα το επίπεδο παροχής γνώσης.

Στην Κρήτη

Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών σχολείων του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ηδη κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στο Μοχό για τη συγχώνευση του Λυκείου της περιοχής τους με το Λύκειο Μαλίων, καθώς και στο Τεφέλι, αφού σύμφωνα με τη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο, το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λιγορτύνου, το μονοθέσιο Δημοτικό Χαρακίου και το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Τεφελίου συγχωνεύονται στο 4θέσιο δημοτικό σχολείο Τεφελίου. Χτες το πρωί γονείς και μαθητές από το Μοχό προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κόμβου Σταλίδας και εν συνεχεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Επίσης από προχτές υπό κατάληψη τελεί το Γυμνάσιο Τυλίσσου, αλλά και το Γυμνάσιο Τεφελίου, καθώς συγχωνεύεται με το Γυμνάσιο Χάρακα.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από τη λίστα του υπουργείου προκύπτει ότι σε σύνολο 1.021 σχολείων όλων των βαθμίδων στην Κρήτη 118 συγχωνεύονται, 8 Δημοτικά καταργούνται και 8 Δημοτικά υποβιβάζονται.