ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ετοιμάζει νέα δώρα για τις πολυεθνικές

Ξεκινά νέες διαπραγματεύσεις με την COSCO με στόχο να μειωθεί ακόμα και το ποσό που καταβάλλει σήμερα ως νοίκι

Τετάρτη 16 Μάρτη 2011

Eurokinissi

Η παράδοση των λιμανιών της χώρας στις πολυεθνικές επιφυλάσσει πολύπλευρες απειλές για το λαό
«Φιλικούς διακανονισμούς» με την κινεζική πολυεθνική COSCO ξεκινάει η κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προκειμένου να βελτιωθούν οι ήδη «αποικιοκρατικού τύπου» όροι της επαίσχυντης σύμβασης παραχώρησης, με την οποία ο προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο παραδόθηκε στα νύχια της πολυεθνικής. Ενώ με μισόλογα και αοριστολογίες άφησε να εννοηθεί ότι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δεν πρόκειται να «δει» δεξαμενή τύπου «πάναμαξ», λόγω των εξελίξεων συνολικά στα ναυπηγεία, προδιαγράφοντας τη δραστική συρρίκνωση τόσο της Ζώνης όσο και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας το «έργο» της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού παρέδωσε με νόμο, το Μάρτη του 2009, τον προβλήτα στην COSCO, «καθαρό από εργασιακά δικαιώματα», παραδίδοντας ταυτόχρονα στην πολυεθνική το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, έρχεται τώρα μέσω του ΟΛΠ ΑΕ να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στο λιμάνι του Πειραιά και την κερδοφορία της. Σύμφωνα με τον Γ. Ανωμερίτη θα ξεκινήσει διακανονισμός για να μειωθούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ποσά που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει η πολυεθνική ως νοίκι για την εκμετάλλευση του ΣΕΜΠΟ.

Το «διακανονισμό» αξιώνει η πολυεθνική η οποία απαιτεί να μειωθεί το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλλει για τη χρήση του 2010, επικαλούμενη «ανωτέρα βία», λόγω των απεργιών των ιδιοκτητών φορτηγών! Με άλλα λόγια, η πολυεθνική ως «γενικός δερβέναγας» στο λιμάνι, κάθε φορά που θα αγωνίζεται κλάδος εργαζομένων που αφορά άμεσα ή έμμεσα το λιμάνι και τις δραστηριότητές του δε θα πληρώνει το νοίκι. Οσον αφορά τον προβλήτα ΙΙ, από τότε που πάτησε το πόδι της τον έχει καταντήσει σε εργασιακό γκέτο και καρμανιόλα για τους εργαζόμενους, όπως δείχνουν τα εργατικά ατυχήματα, με τελευταίο το εργατικό ατύχημα που έγινε στις 25 Φλεβάρη, όταν εργαζόμενος την τελευταία στιγμή γλίτωσε τα δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού.

Οσον αφορά την κατασκευή και εγκατάσταση στη Ζώνη δεξαμενής τύπου «ποστ - πάναμαξ», απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία της - ειδικά μετά το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που επέβαλε η κυβέρνηση με βάση φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ο Γ. Ανωμερίτης δεν έδωσε απάντηση λέγοντας ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τη ναυπηγική βιομηχανία.