ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Μοιρασμένοι ρόλοι για το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Τετάρτη 16 Μάρτη 2011

Οι εργάτες δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κρίση και μ' αυτή την ακλόνητη θέση πρέπει να αντεπιτεθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Σε επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να τσακίσει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διανθισμένη με πατριδοκάπηλες κορόνες και αισχρά ψέματα, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου προκλητικά ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί τις νέες μειώσεις μισθών, την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μόνιμη λιτότητα που προσυπέγραψε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο «Σύμφωνο για το ευρώ», αποτελούν «συνειδητές επιλογές» της κυβέρνησης που υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και δεν επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει το λαό, ισχυρίστηκε ότι «οι ευνοϊκότεροι όροι» που εξασφάλισε δήθεν η κυβέρνηση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα «δεν φέρνουν νέα μέτρα»! Δεν υπάρχουν «δυσβάσταχτα και επαχθή ανταλλάγματα όπως υποστηρίζουν κάποιοι», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Οι μειώσεις των μισθών δεν είναι «επαχθές μέτρο», αφού, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου «οι μισθοί πρέπει να ακολουθούν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Δεν υπάρχουν «νέα βάρη» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά την ίδια ώρα είπε ότι σε βάθος 20ετίας, οι ελληνικές κυβέρνησης πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το χρέος με δραστικές περικοπές. Στο ίδιο πνεύμα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για λιτότητα χωρίς τέλος «με νόμο, για να ξαναβουλιάξουμε τη χώρα μας με υπέρογκα χρέη».

Συνεχίζοντας το κρεσέντο της υποκρισίας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» για να μην «κόψει και πάλι μισθούς και συντάξεις και αυξήσει φόρους», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι το πρόγραμμά της εμπεριέχει τόσο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, όσο και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει:

α) Το τελικό πακέτο του «επικαιροποιημένου μνημονίου», με μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ.

β) Το «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», ύψους 50 δισ. ευρώ.

γ) Να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει βάσει του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», μέσα στο 2012.

Ειδικότερα, και σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την πώληση κρατικών υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους, ο Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «Πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε, αλλά την αξιοποιούμε;». Πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού, υπάρχουν τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, για να παραδώσει εγκαταστάσεις και κτίρια στους ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις.

Δείχνοντας ότι ο πόλεμος, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απέναντι στο λαό δεν έχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε πως «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος». Στοχοποιώντας το λαϊκό κίνημα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν «κυρίως, με όσους βρίσκονται εντός της χώρας, με αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα».

Μίσος και φόβος για το κίνημα

Ο πρωθυπουργός, αφού φανέρωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της εγχώριας πλουτοκρατίας η υλοποίηση των σαρωτικών μέτρων, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, επιχείρησε ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τις λαϊκές αντιδράσεις που θα γεννήσει η εφαρμογή της πολιτικής του. «Υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να συγκρουστούμε με κατεστημένα και προκαταλήψεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση» την καρατόμηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο ίδιος προσπάθησε να εμφανίσει σαν «εθνική προσπάθεια» τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης για τη «διαχείριση του δημόσιου χρέους», ενώ ταυτόχρονα επιδόθηκε σε ανούσια δικομματική αντιπαράθεση.

Με στόχο να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σαν «ικανότερο διαχειριστή» του συστήματος, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και παράλληλα να αποδώσει την καπιταλιστική κρίση στις «λάθος επιλογές» της ΝΔ, ανέφερε ότι «ήταν η πηγή του προβλήματος που ακολούθησε πολιτική κακοδιαχείρισης». Επιχειρώντας να κρύψει ότι τα χρέη και τα ελλείμματα τα δημιούργησαν από κοινού οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ενισχύοντας το μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε ότι η ΝΔ παριστάνει «ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν παντού και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ημερών τους».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το «μνημόνιο ως τεκμήριο ότι ποτέ πια δεν θα κακομεταχειρίζεται ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα του ελληνικού λαού», κρύβοντας ότι ήταν το αναγκαίο όχημα για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, προκειμένου να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρεοκοπία και γδάρσιμο του λαού για να ενισχυθεί η πλουτοκρατία (2011-07-22 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ενιαία ενάντια στο λαό (2011-04-16 00:00:00.0)
Ζητάει ενεργότερη συμμετοχή στο ξεκλήρισμα του λαού (2011-03-09 00:00:00.0)
«Κήρυξη πολέμου» στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα (2011-03-05 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και εκλογολογία (2007-01-03 00:00:00.0)