Καρκινοπαθής χωρίς εξετάσεις γιατί δεν έχει να πληρώσει
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011

EUROKINISSI

Η εξέταση σε αυτό το μηχάνημα στοιχίζει 1.500 ευρώ...
Στην αναζήτηση χρημάτων μέσω του διαδικτύου οδηγήθηκε μια καρκινοπαθής από την Κρήτη για να μπορέσει να πληρώσει μια υψηλής ευκρίνειας τομογραφία στον «Ευαγγελισμό». Πρόκειται για την εξέταση της ποζιτρονιακής υπολογιστικής τομογραφίας -της γνωστής ως PET/CT- με την οποία γίνεται διάγνωση του σταδίου του κακοήθους όγκου (δηλαδή στο πόσο εκτεταμένη είναι η νόσος και αν επιδέχεται ή όχι χειρουργική θεραπεία) ή αξιολογεί την ανταπόκριση στη θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία). Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί τέσσερις μονάδες PET/CT, εκ των οποίων μία είναι στον «Ευαγγελισμό», δύο στον ιδιωτικό τομέα και μία στην Ακαδημία Αθηνών.

Στον «Ευαγγελισμό» η εξέταση PET/CT κοστολογείται 1.500 ευρώ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής πληρώνει από 2.500 - 3.000 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι πρώτα πληρώνουν την εξέταση και στη συνέχεια εισπράττουν από το Ταμείο τους το ποσό των 1.500 ευρώ (π.χ. το ΙΚΑ) ή μειωμένο κατά το ποσοστό που προβλέπει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου τους (π.χ. ΟΑΕΕ).

Η καρκινοπαθής από την Κρήτη -αλλά και άλλοι ασθενείς- δεν έχουν τα 1.500 ευρώ να τα προκαταβάλουν για να τα εισπράξουν στη συνέχεια -και με καθυστέρηση- από το Ταμείο τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη ασθενής -που είναι μητέρα τριών παιδιών- μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ είπε ότι έχει σταματήσει τη θεραπεία της εδώ και τρεις μήνες, καθώς δεν έχει κάνει την εξέταση. Στην εκπομπή παρενέβη ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Ιωάννης Σαρηβουγιούκας, που παραδέχτηκε το πρόβλημα και υποστήριξε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο μέλλον για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Με την επιμονή της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη -που ήταν παρούσα στην εκπομπή- τελικά ο υποδιοικητής του ΙΚΑ δεσμεύτηκε ότι η ασθενής θα κάνει την εξέταση στον «Ευαγγελισμό», χωρίς να πληρώσει τα 1.500 ευρώ.

Υψηλή κερδοφορία με υψηλή τεχνολογία

Η υψηλή τεχνολογία -όπως η εξέταση PET/CT- στην ιατρική αποτέλεσε προνομιακό χώρο για επενδύσεις από τους επιχειρηματίες της Υγείας, γιατί έτσι διασφαλίζουν την υψηλή κερδοφορία των επενδυμένων κεφαλαίων τους. Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας κατευθύνει το 90% των επενδύσεών του στις υψηλές τεχνολογίες, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα που κατευθύνει μόλις το 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η PET/CT στον «Ευαγγελισμό» είχε προγραμματιστεί να εγκατασταθεί το 2003, αλλά η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε στις 20/3/2007. Στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 65 τέτοιες τομογραφίες τη βδομάδα. Δηλαδή 260 τομογραφίες το μήνα, που αποτελούν το 48% των συνολικών τομογραφιών PET/CT. Μ' άλλα λόγια, οι μισές τομογραφίες PET/CT έχουν εκχωρηθεί στην αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα που επιτρέπουν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους.