ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Εκρηκτικές ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών

Κατατέθηκε Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό

Πέμπτη 17 Μάρτη 2011

Eurokinissi

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Νομού Αχαΐας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες Υγείας, Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και Νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στο Νομό Αχαΐας:

Επικίνδυνες ελλείψεις

Εκτός από τα παραπάνω, λόγω της υποχρηματοδότησης, παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου δεν υπάρχουν τα ανάλογα κυτταροστατικά φάρμακα για να γίνουν τα χημειοθεραπευτικά σχήματα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, αφού η προμηθεύτρια εταιρεία σταμάτησε να τα χορηγεί γιατί δεν έχει πληρωθεί από το ίδρυμα.

Η παραπάνω κατάσταση βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών, με βάση και αντίστοιχες καταγγελίες που κάνουν οι επιστημονικοί φορείς των γιατρών, γιατί το έμφραγμα ή ο καρκίνος δεν μπορούν να περιμένουν. Γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση από ειδικευμένους γιατρούς το πρώτο μισάωρο, ακόμη και την πρώτη ώρα ενός εμφράγματος, ενός καρδιολογικού προβλήματος που εξελίσσεται σε έμφραγμα, μπορεί να σώσει τη ζωή, αλλά και να περιορίσει το βαθμό αναπηρίας του ασθενούς.

Αντίστοιχα, με τους ογκολογικούς ασθενείς, η παραμικρή καθυστέρηση, από τη μία πλευρά στη διάγνωση και από την άλλη στη χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας, μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην πορεία αντιμετώπισης της ασθένειας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι ασθενείς, που έχουν ανάγκη να κάνουν γρήγορα συγκεκριμένες εξετάσεις, σοβαρά χειρουργεία ή που πρέπει να κάνουν τις θεραπείες τους, είτε να αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τα απαραίτητα φάρμακα είτε να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλοι μετακομίζουν στην Αθήνα με συνέπεια την οικονομική τους επιβάρυνση, αλλά και την επιβάρυνση της υγείας τους.

Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κέντρο αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι τραυματίες από εργατικά ή τροχαία ατυχήματα ή αυτοί που σώθηκαν μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο να μην μπορούν να ανακτήσουν μία σειρά από τις λειτουργίες που έχασαν ή να βελτιώσουν αυτές που διασώθηκαν ώστε να καλύψουν αυτές που καταστράφηκαν, μένοντας βαριά ανάπηροι και άμεσα εξαρτώμενοι για όλοι τους τη ζωή.

Την ίδια στιγμή, άλλοι, εφόσον έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να πάνε σε ένα κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού ή σε κάποιο ιδιωτικό στην Πάτρα ή να περιμένουν να αντιμετωπιστούν από τα περιορισμένα δημόσια κέντρα της Αθήνας, τα οποία έχουν το 10% των κρεβατιών που χρειάζεται η χώρα μας. Εδώ ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης εκτός Αθηνών.

Εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων

Είναι εγκληματική η πολιτική όλων εκείνων που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, προώθησαν μια πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης μέσα και έξω από το δημόσιο τομέα Υγείας και στήριξαν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα σήμερα, με αφορμή την κρίση, η κυβέρνηση μεταφέρει κονδύλια από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου και παράλληλα, συρρικνώνοντας το δημόσιο τομέα, σπρώχνει τους ασθενείς-πελάτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας όπου γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα.

Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, για ένα πλήρες δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας με βάση το Κέντρο Υγείας. Προϋπόθεση για ένα τέτοιο σύστημα Υγείας είναι η απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, γιατί κέρδος και υγεία δε συμβιβάζονται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται για την παραπάνω κατάσταση και τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, τι μέτρα θα πάρει για:

1. Μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

2. Την κατεπείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος με την Καρδιολογική Κλινική για να υπάρχει άμεση πρόσβαση και χωρίς καμία καθυστέρηση για το επείγον περιστατικό και για τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας.

3. Την επαρκή κρατική χρηματοδότηση όλων των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας, για να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, για να παρέχεται δωρεάν περίθαλψη στο λαό.

4. Να σταματήσουν οι ασθενείς με οποιονδήποτε τρόπο να πληρώνουν προσερχόμενοι στο νοσοκομείο ή στο ΚΥ, στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία για εξετάσεις ή θεραπείες ή στα τμήματα για επείγοντα περιστατικά. Να μην αφήνεται κανείς ασθενής χωρίς εξέταση ή θεραπεία επειδή δεν έχει να πληρώσει, γιατί είναι απολυμένος, χρόνια άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης.

5. Αμεση ίδρυση δημόσιου κέντρου αποκατάστασης με δωρεάν υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

6. Να μη γίνει καμία απόλυση επικουρικού γιατρού ή συμβασιούχου εργαζόμενου και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία και να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.