Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»
Σάββατο 19 Μάρτη 2011

Στην εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», θα παρουσιαστεί η συλλογή με τίτλο «Νίκος Μπελογιάννης», από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ. Εκτός από την εισαγωγή του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, απόσπασμα από άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη στον παράνομο «Ριζοσπάστη» (Αθήνα, Απρίλης 1952), άρθρο του Μάκη Μαΐλη «Για την υπόθεση Μπελογιάννη και την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 1951», Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τον Μπελογιάννη (5/5/1952) και απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση για τον Μπελογιάννη (Πάτρα, Απρίλης 2008). Περιλαμβάνεται, επίσης, απόσπασμα από το επικό ποίημα του Αλέξη Πάρνη «Λόγος της Μάνας» και του ποιήματος «Λόγος του Τραγουδιστή». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Σε ποιήματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821, τα οποία είναι συγκεντρωμένα για πρώτη φορά από τον Ηλία Γκρή στη συλλογή «Το 1821 στην Ελληνική Ποίηση» (Εκδόσεις «Κέδρος»), θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Σε μια εποχή όπου επιχειρείται το «ξαναγράψιμο» (και) της Επανάστασης του 1821, με σκοπό την πλήρη - τελικά - αποξένωση του λαού και κυρίως της νέας γενιάς από τις μεγάλες και καθαρτήριες στιγμές των λαϊκών αγώνων, που, με όλες τις ιστορικά καθορισμένες αντιθέσεις τους και αντιφάσεις τους, υπήρξαν νικηφόροι, η ανάγνωση της ποίησης διαφόρων δημιουργών που διαχρονικά εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση του 1821 μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο «εφαλτήριο» εμβάθυνσης στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες της εποχής εκείνης, έτσι ώστε όλοι εμείς μελετώντας και σκεπτόμενοι να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για την κοινωνική διάσταση της Επανάστασης, καθώς αυτή η διάσταση έβαλε τη σφραγίδα της στις εξελίξεις των δεκαετιών που ακολούθησαν.