Κινητοποίηση τυφλών στο υπουργείο Οικονομικών
Τρίτη 22 Μάρτη 2011

Από τη χτεσινή πορεία
Αγωνιστικό περιεχόμενο στη χτεσινή κινητοποίηση των τυφλών στο υπουργείο Οικονομικών και την πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, προβάλλοντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των τυφλών και των οικογενειών τους και στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, έδωσαν η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της χτεσινής κινητοποίησης, όταν, μετά τη συγκέντρωση στο υπουργείο έγινε πορεία στη Βουλή. Εκεί, οι δυνάμεις της ΕΣΚ Τυφλών και της ΣΕΑΑΝ, ενώθηκαν με τους φοιτητές του ΜΑΣ που διαδήλωναν ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ Τυφλών πορεύτηκαν με προπομπό το πανό τους: «Αποκλειστικά δημόσια ενιαία και καθολική, δωρεάν υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια». Κατήγγειλαν ότι έρχεται πετσόκομμα στα επιδόματα αναπηρίας - οι μαζικές επανεξετάσεις ήταν το προανάκρουσμα - η κάρτα αναπηρίας και λειτουργικότητας ή νέος κανονισμός διαβάθμισης της αναπηρίας, ως εργαλείο για τις περικοπές που είναι έτοιμος και λείπουν οι τελικές υπογραφές, αλλά και η σύνδεση των επιδομάτων των ΑμΕΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

Δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν: Καμία περικοπή σε επιδόματα, συντάξεις και μισθούς, να δοθεί πίσω ό,τι περικόπηκε απ' τα μέτρα της κυβέρνησης τα τελευταία δυο χρόνια, ένα και ενιαίο επίδομα αναπηρίας για όλες τις κατηγορίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, 700 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, 1.120 ευρώ για ανίκανους προς εργασία, ανασφάλιστους και άνεργους, όχι στην κάρτα αναπηρίας και λειτουργικότητας, δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων, θεραπειών και φαρμάκων για τα ΑμΕΑ κ.ά.

Στην κινητοποίηση, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου που μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα δεν είναι τυχαία, ότι ακρωτηριάζονται τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, για να ενισχύεται η πλουτοκρατία. Και κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα, μαζί με το λαό, για όλα όσα τους ανήκουν. Στη συγκέντρωση, μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Οι τυφλοί ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και όταν τους παρέπεμψαν σε συναντήσεις με κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου, που είχε περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό ήταν στιγμιότυπο όταν, με την παρότρυνση της ΕΣΚ Τυφλών, οι τυφλοί έριξαν κέρματα στην είσοδο του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα: «Θάλασσες ευρώ για την πλουτοκρατία, σάλιο δεν υπάρχει για Πρόνοια - Υγεία».