ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Καταστρέφονται δάση με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη»

Ανακοίνωση του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου

Τρίτη 22 Μάρτη 2011

Η αλλαγή χρήσης των δασών είναι το αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου
Η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων και η εμπορευματοποίηση εντείνονται. Η υπερεκμετάλλευσή τους και η αλλαγή χρήσης γης είναι τα αποτελέσματα συνειδητών επιλογών που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό τονίζει το Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει, και η οποία υποτάσσει τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό μας πλούτο, και τη διαχείρισή τους, στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντάς τα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης". Με τη συγκρότηση του Πράσινου Ταμείου και της Στρατηγικής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και την ταυτόχρονη κατάργηση του Ειδικού Φορέα Δασών, συντελείται ένα επιπλέον βήμα στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών. Πραγματοποιείται ένα επιπλέον βήμα στην υποβάθμιση και τον παραγκωνισμό της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων. Απώτερος σκοπός είναι να περάσει σταδιακά η διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας μας από τη Δασική Υπηρεσία, σε "Φορείς Διαχείρισης", σε άμεση σύνδεση με τα μονοπώλια και με διάφορες ΜΚΟ που αναδεικνύονται σε πυλώνες της εμπορευματοποίησης.

Με το νόμο για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, η κυβέρνηση μειώνει τη νομοθετική προστασία και υποβαθμίζει τις προστατευόμενες περιοχές, επιτρέποντας μια σειρά επεμβάσεων από μεγάλους ενεργειακούς, κατασκευαστικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους. Επίσης, με τους νόμους 3818/2010 και 3889/2010, παραδίδει τη σύνταξη και ανάρτηση των δασικών χαρτών στην "Κτηματολόγιο ΑΕ", δρομολογώντας έτσι την εκχώρηση και αποχαρακτηρισμό εκατοντάδων χιλιάδων δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, με τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων.

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για τη συνολική προστασία και ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, καθώς και το νέο νόμο για τις επενδύσεις (το λεγόμενο fast-track), στόχο έχουν την ένταση της εμπορευματοποίησης της γης, με την αλλαγή της χρήσης της, την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση των δασών και δασικών εκτάσεων στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ταξική αυτή βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος και στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής που θα έχει γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας κάτω από κεντρικό σχεδιασμό, όπου τα δασικά οικοσυστήματα και η γη θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Το Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους γεωτεχνικούς να αντιπαλέψουν την αντιδασική πολιτική, διεκδικώντας: