ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εκτός λειτουργίας το ακτινολογικό εξαιτίας έλλειψης προσωπικού

Αυτό είναι μία συνέπεια των δραματικών ελλείψεων σε όλους τους τομείς. Παρέμβαση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ

Τετάρτη 6 Απρίλη 2011

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Αυξάνονται οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε προσωπικό (ιατρικό - νοσηλευτικό - διοικητικό - παραϊατρικό - τεχνικό) με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα με την απλήρωτη εργασία, τα χρωστούμενα ρεπό, τις συνεχείς νυχτερινές βάρδιες και τις εναλλαγές απογευματινής - πρωινής - νυχτερινής βάρδιας. Τα παραπάνω εντάσσονται στην πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης για συνεχή μείωση του προσωπικού, μέρος της οποίας είναι και η μη πρόσληψη μόνιμων χειριστών/εμφανιστών στο ακτινολογικό, γεγονός που άφησε το νοσοκομείο χωρίς ακτινολογικό τμήμα ολόκληρη τη μέρα την περασμένη Κυριακή.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ έγκαιρα γνώριζε την έλλειψη χειριστή στο ακτινολογικό, μετά και από καταγγελίες και παράσταση διαμαρτυρίας της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επέλεξε να αφήσει ακάλυπτο το ακτινολογικό από προσωπικό. Βασικό επιχείρημα που πρόβαλε είναι ότι «φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - από εργαζόμενους που είχαν τελειώσει τις βάρδιές τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στη δουλειά...

Από την άλλη πλευρά η ταλαιπωρία των ασθενών, με ατέλειωτες ώρες και ουρές αναμονής έξω από το ακτινολογικό περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από ένα άτομο, ακόμα και στην πρωινή βάρδια, επιδεινώνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, μηχανήματα καινούργια και πολύ ακριβά, όπως ο μαστογράφος, παραμένουν εκτός λειτουργίας αφού δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς χρειάζονται εξέταση να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η μεταφορά προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του Νομού (τεχνολόγοι, ακτινολόγοι) για την κάλυψη κενών του Νοσοκομείου.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες και καλεί τον κάθε εργαζόμενο να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. «Εχουν το θράσος να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία. Τη στιγμή που μειώνουν κατά 760 εκατ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Πρόνοια, επιδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με 17 δισ. ευρώ με τον ΕΣΠΑ και με το Αναπτυξιακό νόμο, δίνουν νέο πακέτο 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες κλπ.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) διαφωνούν με τον αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες. Δηλαδή, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό - με λιγοστά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότεροι ασθενείς - «πελάτες», αυτό ακριβώς έκανε και η διοίκηση για το ακτινολογικό».

Κλείνοντας η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Καμία μετακίνηση προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας για να μην κλείσουν και αυτά. Απορρόφηση από τα νοσοκομεία των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία και των αποκλειστικών νοσηλευτριών με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.