Απελευθέρωση
Τετάρτη 17 Γενάρη 2001

Σκηνή από την ταινία του Ράινερ Φασμπίντερ «Νόρα Χέλμερ»
Ενας Φασμπίντερ, όσο και αν είναι τις περισσότερες φορές νοσηρός ή μελαγχολικός, θα κλέβει πάντα την παράσταση μιας κινηματογραφικής τηλεοπτικής βραδιάς. Μόνο που με τη σημερινή ταινία, όχι μόνο δεν είναι νοσηρός, αλλά δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία. Μέσα σε έναν κόσμο κλειστό, ανάμεσα σε κρύσταλλα και σε καθρέφτες, μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο από την ανδρική αδιαφορία, θα βοηθήσει την κεντρική ηρωίδα του, τη Νόρα, μια νέα γυναίκα που πνίγεται μέσα στα «πρέπει» της τάξης της, να προχωρήσει στο οδυνηρό δρόμο της απεξάρτησης. Ο Βέρνερ Φασμπίντερ είναι εκλεκτός σκηνοθέτης, που «κεντάει» μέσα σε ένα στούντιο την τραγική ιστορία μια νέας γυναίκας. Στην ΕΤ-3 στις 00.30 θα παρουσιαστεί η «Νόρα Χέλμερ», όπως ονομάζεται η ηρωίδα του Ιψεν στο θεατρικό του έργο: «Το Κουκλόσπιτο». Οποιος είχε δει και την άλλη εξαιρετική δημιουργία του, την «Εφι Μπριστ», την οποία γύρισε την ίδια περίπου εποχή, θα διαπιστώσει τις ομοιότητες του πεπρωμένου των δύο γυναικών. Και οι δυο ιστορίες αφορούν τη διάλυση μιας συζυγικής «άσχετης» σχέσης, μιας σχέσης τυραννικής, χωρίς αίσθημα, χωρίς σεβασμό, χωρίς αγάπη, χωρίς τρυφερότητα. Ο σκηνοθέτης καταγράφει με ακρίβεια τον κοινωνικό περίγυρο που τσάκισε και τις δυο γυναίκες, τον πουριτανισμό, την υποκρισία της αστικής τάξης, τις δυο γυναίκες, που αντέδρασαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η Εφι Μπριστ δεν είναι συνειδητοποιημένη, υπομένει το μαρτύριό της μέχρι το τέλος, άλλωστε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Θέλει να αντιδράσει, αλλά δεν της επιτρέπεται, αφού και οι ίδιοι της οι γονείς της την έχουν καταδικάσει. Η Νόρα, όμως, συνειδητοποιείται, εξεγείρεται, οργίζεται, σπάει τις αλυσίδες της και βγαίνει τραυματισμένη, αλλά νικήτρια. Κατακτά την ανεξαρτησία της... Με τους: Μαργκίτ Κάρτενσεν και Γιοχίμ Χάνσεν.

Από τοMEGA στις 21.00, «Φονικό όπλο».Πρόκειται για μια ταινία γεμάτη δράση και σασπένς με πρωταγωνιστή τον πολυβραβευμένος ηθοποιό Μελ Γκίμπσον που υποδύεται τον Μάρτιν Ριγκς, έναν αστυνομικό με μεγάλες ικανότητες και που όλοι χαρακτηρίζουν πραγματικό φονικό όπλο για τους εχθρούς του.

Δύο πρώην βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ και νυν αστυνομικοί, ο Μάρτιν Ριγκς και ο Ρότζερ Μόρτοου, αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση αυτοκτονία. Ωστόσο, αυτό που στην αρχήν έμοιαζε με μια υπόθεση ρουτίνας αποδεικνύεται τελικά ότι πρόκειται για φόνο και σύντομα οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών σε μια ανελέητη μάχη για την επιβίωσή τους.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντόνερ. Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Ντάνι Γκλόβερ, Γκάρι Μπάσεϊ, Τομ Ατκινς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιψεν, Κάφκα και «Μικρή Πόρτα» (2006-06-28 00:00:00.0)
Τέλος και αρχή παραστάσεων (2006-03-02 00:00:00.0)
"Κυριακάτικα" μυστικά (1999-05-16 00:00:00.0)
Η Νόρα και ο άγγελος (1998-10-22 00:00:00.0)
Κόκκινος, λυρικός, ψαλμός (1997-10-17 00:00:00.0)
Ταξιδεύοντας στο ποτάμι (1996-05-10 00:00:00.0)