ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΚ

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την ακαταλληλότητα του κτιρίου του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 14 Απρίλη 2011

Eurokinissi

Η ανάγκη ενεργοποίησης του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ συνδέεται με την ανάγκη συνολικά του λαού για φθηνή, σύγχρονη και ασφαλή κατοικία
Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο οικόπεδο του ΟΕΚ δίπλα στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, με αίτημα την κατασκευή εργατικών κατοικιών, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων του κλάδου των κατασκευών.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει: «Η κρίση στον κλάδο έχει πάρει στοιχεία μονιμότητας και έχει συμπαρασύρει ολόκληρη την αλυσίδα της οικοδομικής βιομηχανίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας και η συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Είναι αναγκαία η λήψη από την κυβέρνηση μέτρων και για την ανακούφιση των ανέργων του κλάδου, την κάλυψη των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και το πάγωμα των χρεών σε δάνεια και ασφαλιστικούς φορείς, όσο διαρκεί η κρίση». Τέλος, τονίζει ότι ο ΟΕΚ, ενεργοποιώντας το κατασκευαστικό του πρόγραμμα και το πρόγραμμα δανειοδότησης από ίδια κεφάλαια (λαϊκή κατοικία και υποδομές), θα μπορούσε να δώσει δουλειά στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται η σημερινή κινητοποίηση, ενώ προγραμματίζεται και νέα παρέμβαση την Τρίτη 19 του Απρίλη, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ και θα συνεχιστεί με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ, με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας για τους άνεργους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.

Για το κτίριο του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, που απευθύνεται στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας φέρνει στην επιφάνεια το θέμα του κτιρίου του ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Οπως σημειώνει, ενώ ο ΟΕΚ στη Θεσσαλονίκη έχει κατασκευάσει δικό του κτίριο, «που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του γραφείου του Οργανισμού», εντούτοις οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να στεγάζονται στα παλιά γραφεία στον 7ο και 8ο όροφο πολυκατοικίας. «Το κτίριο», επισημαίνει η Ομοσπονδία, «έχει αποπερατωθεί και πληροί όλους τους κανόνες δόμησης, πρόσβασης, αντισεισμικής προστασίας κλπ.». Και συνεχίζει: «Είναι απορίας άξιο γιατί δε μεταφέρονται οι υπηρεσίες του Οργανισμού στο δικό του κτίριο. Τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο, ποια συμφέροντα μπαίνουν ενδιάμεσα. Τι εξυπηρετεί να βρίσκονται τα γραφεία του Οργανισμού στον 7ο και 8ο όροφο πολυκατοικίας και επιπλέον ο Οργανισμός να πληρώνει 3.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο;».

«Είναι πράγματι πρόκληση από τη μια να παγώνετε τα δάνεια, να πετάτε στο δρόμο δικαιούχους και από την άλλη άσκοπα να πληρώνει ο ΟΕΚ 3.000 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στο εν λόγω κτίριο, υπάρχει συνωστισμός, συχνά αντεγκλήσεις μεταξύ δικαιούχων αλλά και μεταξύ υπαλλήλων. Την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων γραφείων στέγασης της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΕΚ Θεσσαλονίκης την επισήμανε και η Επιθεώρηση της Υπηρεσίας από τους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης. Κύριε υφυπουργέ, απαιτούμε άμεσα να λύσετε το ζήτημα της μετεγκατάστασης του περιφερειακού γραφείου του ΟΕΚ στο ιδιόκτητο κτίριο. Οι δικαιούχοι δεν είναι υποχείρια των συμφερόντων διαφόρων επιτηδείων μέσα και έξω από τον Οργανισμό. Δε θα πληρώνουν εσαεί το μάρμαρο οι δικαιούχοι. Είναι σίγουρο ότι η αιτία της μη εγκατάστασης στο ιδιόκτητο κτίριο δεν είναι μόνο τα 3.000 ευρώ, υπάρχουν και άλλα συμφέροντα και τα στηρίζουν όσοι αρνούνται τη μετεγκατάσταση του γραφείου».