ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
Εβαλε τη σφραγίδα του στη θεωρία και στη δράση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση
Σάββατο 23 Απρίλη 2011 - Κυριακή 24 Απρίλη 2011

Είναι γεγονός ότι κάθε ιστορική επέτειος για το κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επέτειο που φέρνει στο νου ηγέτες του κινήματος, η δράση των οποίων είναι δεμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα, τότε η μνήμη γίνεται ένα με το σήμερα. Οχι μόνο, γιατί αποτιμά το επαναστατικό τους έργο, μα γιατί αυτό το έργο είναι υλική δύναμη για το μέλλον της ιστορικής εξέλιξης. Δύναμη, που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Ετσι μόνο μπορεί να μετατρέπεται σε παράγοντα, που επιδρά στην ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση του τελικού σκοπού, την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για επέτειο που αφορά στη μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20ό αιώνα, τον Β. Ι. Λένιν, (γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870). Εναν από τους κλασικούς της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, που δικαίως φέρει και το δικό του όνομα. Μαρξισμός - Λενινισμός.

Το όνομα του Λένιν, ως επικεφαλής του κόμματος των μπολσεβίκων, ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο παγκόσμιο κοσμοϊστορικό γεγονός της εποχής του τελευταίου σταδίου του καπιταλισμού, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής που συνεχίζεται έως σήμερα και που από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος σαν κοινωνικοοικονομικό σύστημα, γι' αυτό και χρειάζεται να καταργηθεί, περιμένοντας το νεκροθάφτη του.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, ως αποτέλεσμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου ήταν τομή στην Ιστορία της ανθρωπότητας για το πέρασμα από τις ταξικές κοινωνίες στον κομμουνισμό, από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Απέδειξε στην πράξη το νομοτελειακό πέρασμα από τις ταξικές κοινωνίες στην αταξική. Και ως επαναστατικό έργο των μαζών με την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος, στηρίχτηκε στην επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης που θεμελίωσαν οι Μαρξ, Ενγκελς και συνέχισε να αναπτύσσει ο Λένιν. Ο οποίος βεβαίως συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, όντας επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανέλαβε αυτό τον άθλο, συνενώνοντας σ' αυτήν την περίοδο θεωρία και πράξη στις συνθήκες της τότε Ρωσίας. Η γνώση των προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και ο τρόπος που τα επεξεργαζόταν ο Β. Ι. Λένιν και το κόμμα των μπολσεβίκων είναι χρήσιμα εφόδια σε οποιονδήποτε αγωνιστή οραματίζεται το κτίσιμο ενός άλλου κόσμου χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πρωταρχικό, λοιπόν, ζήτημα στις μέρες μας, είναι να ανατρέχουμε ξανά και ξανά στη μελέτη του έργου του, ως συστατικού στοιχείου της δικής μας δράσης. Στη διαλεκτική ενότητα θεωρίας και πράξης. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει ήδη συμβάλει μέσα από τη μελέτη της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στα πλαίσια της ευθύνης και του καθήκοντός του και ως το Κόμμα που ηγείται της πάλης της εργατικής τάξης για την εξουσία, αλλά και ως τμήμα του Διεθνούς Κομμουνιστικό Κινήματος, σ' αυτήν την υπόθεση, μελετώντας τις αιτίες της αντεπανάστασης στο 18ο Συνέδριό του.

Στο σημερινό αφιέρωμα για την επέτειο της γέννησης του Β. Ι. Λένιν παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα από το έργο του «Η Μεγάλη Πρωτοβουλία», ενός από τα βασικά του έργα στα πρώτα χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αναδημοσιεύεται από τα Απαντα, τ. 39, σελ. 9 - 26, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».