ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Αυτά τα κόκκινα σημάδια... »

Στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, με ελεύθερη είσοδο

Πέμπτη 28 Απρίλη 2011

Χαρακτικό με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη του 1944
Στην κορυφαία γιορτή της εργατικής τάξης, την Εργατική Πρωτομαγιά, είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό.

Στη συναυλία - διάρκειας δυόμισι ωρών - θα ακουστούν κορυφαία τραγουδιστικά έργα - καρποί της συνάντησης του συνθέτη με τη μεγάλη ποίηση των Ρίτσου, Βάρναλη, Λόρκα, Νερούντα κ.ά., μαζί με άλλα νεότερα, αρκετά σε πρώτη εκτέλεση. Ερμηνευτές των τραγουδιών του θα είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη συνείδηση του λαού μας και έχουν συνοδέψει αγώνες του, όπως κομμάτια από το «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και την «Καταχνιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου, ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ο ήλιος εβασίλεψε» του Μακρυγιάννη, αλλά και κάποια από τα υπέροχα λυρικά τραγούδια του σε ποίηση Λόρκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες παρουσιάσεις τραγουδιών του συνθέτη, παλιότερων και καινούριων. Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, μεταξύ άλλων, τον «Οδηγητή» σε ποίηση Βάρναλη, τραγούδι που παρότι δισκογραφήθηκε πριν πολλά χρόνια δεν το έχει παρουσιάσει ο συνθέτης ποτέ δημόσια, αλλά και το «Δούλος τρίδουλος» επίσης σε ποίηση Βάρναλη, που θα ακουστεί για πρώτη φορά. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, τρία μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σουρή («Ρωμιός», «Η ζωγραφιά μου», «Στον ίσκιο μου»), καθώς και άλλα κομμάτια που δεν έχουν παιχτεί σε συναυλίες του συνθέτη: «Ο Μοραζάν» από το «Κάντο Χενεράλ», το «Σε τούτη τη γωνιά της γης», το «Χάθηκε η επανάστασή μας», τα τραγούδια «Τα μάτια που δακρύζουνε» και «Θαλασσινή αναφορά» από τον «Ερωτα Αρχάγγελο» (εκδόθηκε πέρσι) κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία ο Χρ. Λεοντής θα παρουσιάσει τρεις νέους συνθέτες, τους Γιώργο Καλογήρου, Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Νεοκλή Νεοφυτίδη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).