Απώλειες ανθρώπων των Τεχνών
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011

Χαρακτηριστικό έργο του Σαράντη Καραβούζη
Η ελληνική εικαστική τέχνη έχασε έναν εξαιρετικό δημιουργό. Τον ζωγράφο, σκηνογράφο και γλύπτη Σαράντη Καραβούζη, ο οποίος πέθανε την περασμένη Δευτέρα και κηδεύτηκε χτες από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σ. Καραβούζης γεννήθηκε το 1938. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και έπειτα στο Παρίσι. Στη δεκαετία του 1960 άρχισε να μελετά συστηματικά την αρχαιοελληνική τέχνη, η οποία επηρέασε τη δική του, απόλυτα προσωπική θεματολογία και μορφοπλαστική «γλώσσα». Το 1971 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση και έκτοτε εξέθεσε πολλές φορές δουλειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι τελευταίες ατομικές εκθέσεις του έγιναν στην Ανδρο (2008) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (2009).

Το έργο του χαρακτηρίζεται από μια λατρεία για το κάλλος της αρχαίας γλυπτικής, κυρίως, και από μια μελαγχολία για την απώλειά του. Οι «ονειρικές» αρχαιόθεμες μορφές που έπλαθε περιτριγυρισμένες από αντικείμενα της σύγχρονης καθημερινότητας, «θυμίζουν» την ερημία αυτού του απολεσθέντος κάλλους μέσα στη σημερινή ακαλαισθησία.

Η Σοφία Φίλντιση γεννήθηκε στο χωριό Βανάδα Τριφυλίας. Εγραψε περισσότερα από 30 βιβλία - κυρίως για εφήβους και παιδιά. Στίχους της μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας, που έγιναν επιτυχίες και τραγούδησαν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Γιάννης Πουλόπουλος. Είχε διατελέσει δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του θεάτρου. Δημιούργησε το ραδιοφωνικό σταθμό «Αντιράδιο» και αρθρογραφούσε στην προοδευτική εφημερίδα της Καλαμάτας «Μάχη». Να σημειώσουμε ότι κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη».