Μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τρίτη 3 Μάη 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στη Θεσσαλία, δυναμική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλους τους νομούς της περιοχής. Η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του λαϊκού μετώπου επισημάνθηκε στις ομιλίες των εκπροσώπων των αγωνιστικών συσπειρώσεων στη μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους και τους νέους, που βροντοφώναζαν συνθήματα. Στο Βόλο, μαχητική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου και η πορεία που ακολούθησε.

Μήνυμα κλιμάκωσης έστειλαν οι διαδηλωτές και στη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενόψει και της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 11 Μάη. Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ανέδειξαν ξανά τον υπονομευτικό τους ρόλο: Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ναύπακτο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ όχι μόνο δεν κάλεσε σε συγκέντρωση, αλλά συμμετείχε σε αγώνες δρόμου που διοργάνωνε ο δήμος εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή τους ...εμπόδιζε η πορεία του ΠΑΜΕ.

Στα Γιάννενα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία. Απολυμένοι του δήμου, απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπως του εργοστασίου ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ, μετανάστες και άνεργοι από το χώρο της οικοδομής, άλλοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι πραγματοποίησαν στην συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την ενίσχυση και κλιμάκωση του ταξικού αγώνα, την προοπτική ο λαός να καρπωθεί τον πλούτο που παράγει. Στο Αγρίνιο εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας. Εγινε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εργατικής τάξης. Εντονη ήταν η παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα, ενώ στην Αρτα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι εργαζόμενοι του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών όπως και μικροπτηνοτρόφοι και άλλοι φτωχοί αγρότες. Στην Πρέβεζα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο Φόρο. Ακολούθησε μαχητική πορεία στη Λεωφόρο Ειρήνης και στην παραλία της Πρέβεζας. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του «Κάπα», ενός από τους διακόσιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, πρεβεζιάνικης καταγωγής.

ΠΑΤΡΑ
Παρακαταθήκη και για την απεργιακή μάχη στις 11 Μάη αποτελεί η δράση των συνδικάτων τις προηγούμενες μέρες στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Δράση, που αποτυπώθηκε και στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιστιαία, Λαμία, Αμφισσα, Λιβαδειά και Θήβα. Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία του ΠΑΜΕ Χαλκίδας - Θήβας από το πρωί έξω από τις αποθήκες της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στα Οινόφυτα, όπου απασχολούνται 300 εργαζόμενοι.

Στην Πάτρα, πλήθος κόσμου βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου. Μετά την κεντρική ομιλία από τον Κυριάκο Ζαρουτιάδη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στα Ψηλά Αλώνια, με κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των εννέα εκτελεσμένων το Μάη του 1944 από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Στη Καλαμάτα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς το μνημείο των λιμενεργατών, όπου και άφησαν λουλούδια. Στη Σπάρτη η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, συναυλία από συγκρότημα της ΚΝΕ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία προς τον Αϊ - Θανάση και κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου την Πρωτομαγιά του 1943 είχαν εκτελεστεί περισσότεροι από σαράντα πατριώτες.

ΛΑΡΙΣΑ
Στο Ναύπλιο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλ. Φιλελλήνων, πραγματοποιήθηκε συναυλία και στη συνέχεια πορεία και κατάθεση στεφανιών σε μνημείο του ΔΣΕ. Στην Κόρινθο η συγκέντρωση έγινε στα Περιβολάκια όπου έγινε αναφορά στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή πριν από 67 χρόνια και ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο «χώρο του αντάρτη του Σωκράτη».

Στα νησιά

Στην Κεφαλονιά, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, όπου χαιρέτισαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Υδραυλικών και η ΠΑΣΕΒΕ και ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Στη Ζάκυνθο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από συγκρότημα του ΠΑΜΕ και ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή) δεν εμπόδισαν τους νησιώτες να βγουν στο δρόμο. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Ρόδο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κύπρου. Οι ταξικές δυνάμεις μέτρησαν νέες συμμετοχές, ενώ στη συγκέντρωση παίχτηκε ένα θεατρικό σκετς που φτιάχτηκε από νεολαίους και αφορούσε τη διαπάλη των ταξικών δυνάμεων και των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συναίνεσης μέσα στους τόπους δουλειάς.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στην Κω, παρά τη βροχή, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία, ενώ ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στην Κάλυμνο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. Ενα από τα χαρακτηριστικά της κινητοποίησης ήταν η μαζικότητα του μπλοκ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ως μια από της καλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται αυτή στη Λήμνο, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των μεταναστών. Το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις περιφρουρούσαν την απεργία στο ξενοδοχείο «Πόρτο Μύρινας», ενώ σύσσωμοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μύρινας και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο «Πεσόντων». Στη Μυτιλήνη, έγινε συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο Μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Στη Νάξο, όπου η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου, υπήρχαν ταμπλό με φωτογραφικό υλικό από προηγούμενες απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, τραπεζάκια με υλικό του ΠΑΜΕ, ενώ διακινήθηκαν και λαχνοί ενίσχυσης του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης. Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο, μεταξύ άλλων, διαβάστηκαν αποσπάσματα από βιβλίο του Φώτη Αγγουλέ και ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αποτέλεσμα και της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις ήταν η αυξημένη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Κρήτης. Στο Ηράκλειο από νωρίς τα ξημερώματα απεργιακή φρουρά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο πλαστικών «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή, μετά από πληροφορίες που ήθελαν το εργοστάσιο να δουλέψει κανονικά. Η έγκαιρη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων απέτρεψε, όμως, τυχόν σχέδια της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό και η συμμετοχή στην απεργία να είναι καθολική.

Στα Χανιά, δυναμική ήταν η παρουσία εργαζομένων και νεολαίας, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των αγροτών μετά από πλατύ κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και αποφάσεις αγροτικών συλλόγων, που καλούσαν σε συστράτευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το παλιό λιμάνι.

Συγκέντρωση και πορεία των ταξικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο. Το άνοιγμα έκαναν νέοι εργαζόμενοι με τραγούδια, παρουσία του χρονικού του Μάη του '36, των αγώνων των εργαζομένων του Σικάγου το 1986 για το 8ωρο και ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου στην πλατεία Δημαρχείου.