Ξαναδιαβάζοντας
Κυριακή 8 Μάη 2011

Ξαναδιαβάσαμε το βιβλίο της Κυριακής Γεροζήση «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για ένα έργο πολύ καλό! Η συγγραφέας, με όργανο την τέχνη της αφήγησης, διεισδύει σε προβλήματα ζωτικότατα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας και ανατέμνει, με νυστέρι τη λογοτεχνία και όχι μόνο, διάφορες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις του καιρού μας! Με βαθιά παρατηρητικότητα και ελεύθερο το πνεύμα σκηνοθετεί έναν ολοζώντανο πίνακα των σύγχρονων κοινωνιών, μέσα στον οποίο κινούνται άνθρωποι, που - κάτω από συγκεκριμένες πρωτόφαντες καταστάσεις - νιώθουν να αιωρούνται στο χάος! Ο μύθος του μυθιστορήματος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων! Η πολλά υποσχόμενη νεαρή δημοσιογράφος Ελλη γίνεται μάρτυρας της ζώσης ιστορίας, όπως αυτή γράφτηκε διά σιδήρου και πυρός μέσα στης Νέας Υόρκης την πανίσχυρη καρδιά! Η τραγική εμπειρία και μια σκληρή απώλεια αλλάζουν εντελώς την προσωπικότητα της νεαρής γυναίκας, επηρεάζουν τον κύκλο των συγγενών και των φίλων της και χαράζουν για όλους απρόσμενα δύσβατα μονοπάτια. Η άλλη πρωταγωνιστική ηρωίδα, η Αύρα, ζώντας και δουλεύοντας δεκαετίες ολόκληρες στη Γαλλία, είναι σε θέση να ερμηνεύσει με γνώση και σοφία τις ραγδαίες αλλαγές που πλήττουν την ανθρωπότητα ως σύνολο δυναμιτίζοντας ανυπολόγιστα την καθημερινότητα και το μέλλον των κατοίκων του γαλάζιου μας πλανήτη! Η νέα εποχή, μέσα στις σελίδες όπως και στην πραγματικότητα, προελαύνει αδυσώπητη, βεβαίως για τους πολίτες που αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν τα γεγονότα και ανησυχούν για τις εξελίξεις!

Εξάλλου τα σημάδια είναι ξεκάθαρα! Οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι του κόσμου μεταχειρίζονται, εκτός των άλλων, όπλα πρωτόφαντα, τέτοια που σκοπεύουν στη μετάλλαξη της ικανότητας των ανθρώπων να συλλαμβάνουν τη σημασία της ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντος! Το νόημα των λέξεων και των γεγονότων διαστρεβλώνεται, με δικολαβικά επιχειρήματα παρουσιάζεται η οπισθοδρόμηση ως πρόοδος, το κράτος - αυτό το πανίσχυρο - γίνεται εκούσιος υπηρέτης και αδήριτος προστάτης του ιδιωτικού τομέα, αδιαφορώντας και ταπεινώνοντας τους πολίτες του! Δεν αναφέρουμε τίποτε άλλο σχετικό με την καταπληκτική υπόθεση, αφήνουμε στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες την περιπέτεια ετούτου του ολοζώντανου ταξιδιού! Μόνο μερικές γενικές σκέψεις επιτρέψτε μας! Ο ρυθμός της αφήγησης είναι πολύ πετυχημένος, ανάλογος με την ατμόσφαιρα της κάθε σκηνής και οπωσδήποτε με τα συναισθήματα των ανθρώπων που δρουν, αγωνιούν, πενθούν, πάσχουν ή χαίρονται μικρές και μεγάλες χαρές!

Στην εξέλιξη του μύθου έχουν έντεχνα εντειχιστεί πολλές ντοκουμενταρισμένες απόψεις σχετικά με τα συγκεκριμένα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται στου μυθιστορήματος τις σκηνές και τις φωτίζουν από πολλές πλευρές! Αγαπητοί φίλοι και φίλες της στήλης! Χαρίστε στον εαυτό σας ετούτο το βιβλίο! Θα μάθετε πολλά, θα καταλάβετε περισσότερα και σίγουρα θα μας θυμηθείτε!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβάζοντας... (2011-02-27 00:00:00.0)
Carmen (2005-04-01 00:00:00.0)
«Ετούτη η μέρα, είναι δική μας...» (2004-04-28 00:00:00.0)
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (2002-03-17 00:00:00.0)
«Οταν βρω ένα θησαυρό» (2000-06-08 00:00:00.0)
ΒΙΒΛΙΟ (1997-01-26 00:00:00.0)