1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Τουρνουά στην Κέρκυρα

Και άλλες κατηγορίες νικητών από τα Πανελλήνια Σχολικά

Κυριακή 8 Μάη 2011

Μερική άποψη από τα τελικά του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος μαθητών και μαθητριών Λυκείου!
Μία πολύ καλή ευκαιρία για συνδυασμό διακοπών και αγώνων σκακιού στην πανέμορφη Κέρκυρα - 18 με 27 Ιούνη, ξενοδοχείο «Marbella» - προσφέρουν οι σκακιστικοί φορείς και ο Δήμος Κέρκυρας με τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού - Πολιτιστικού Τουρνουά.

Οπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, το σκάκι είναι μια αλληγορική απεικόνιση του κόσμου στο σύνολό του, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, καθώς και του κοινωνικού πολιτισμικού πεδίου, όπου αναπτύσσονται οι ατομικές και συλλογικές δυνατότητες. Μερικές από τις αρετές του σκακιού είναι η μαχητικότητα, ο υπολογισμός με ακρίβεια, η αναλυτική και συνθετική σκέψη, η στρατηγική κ.ά. Σε μια παρτίδα σκακιού δεν μπορείς να κρυφτείς ή να χρησιμοποιήσεις αθέμιτα μέσα. Παίρνεις αυτό που δίνεις και ανάλογα με αυτό που είσαι. Το σκάκι είναι μια «παιγνιώδης» εκπαίδευση στην αρετή της δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα του Σκακιστικού - Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Κέρκυρας περιλαμβάνει πλήθος σκακιστικών και άλλων εκδηλώσεων, με πρωταγωνιστές 4 κορυφαίους Γκραντ - Μάστερς και τον πρωταθλητή Ελλάδας Νέων, όπου θα κάνουν επίδειξη αγώνων «Σιμουλτανέ», «Μπλάιντ», αλλά και να συμμετέχουν στο Διεθνές Τουρνουά. Πρόκειται για τον Λάντβιν Νίλσεν (Νορβηγία) και τους Ελληνες Βασίλη Κοτρωνιά, Χριστόδουλο Μπανίκα, Σπύρο Σκέμπρη και το νεαρό Σωτήρη Μαλικέντζο. Επίσης θα γίνουν ποικίλες διαλέξεις και σεμινάρια σε δύο από τα οποία ομιλητής θα είναι ο Ι.Μ. Ηλίας Κουρκουνάκης.

* Με τους υπόλοιπους πρώτους νικητές (βλέπε «Ρ» 1η Μάη) από τα πρόσφατα Πανελλήνια Σχολικά στην Ερέτρια της Εύβοιας: Κατηγορία Β' Γυμνασίου (69 συμμετοχές). Πρωταθλητής Ελλάδας ο Πουλόπουλος Γιάννης (ΕΛΟ 1625 - Λεόντειο Πατησίων) 7,5 β., 2ος ο Σταθόπουλος Γιάννης (ΕΛΟ 1985 - Σχολείο Αναβρύτων) 7,5 β., 3ος-4ος Σιδηρόπουλος Νίκος (ΕΛΟ 1490 - 2ο Καλλίπολης) 7 β., Μαγκλάρας Θεμιστοκλής (1515 1ο Αμφισσας) 7 β. Κατηγορία Γ' Γυμνασίου (52 συμμετοχές) Πρωταθλητής Ελλάδας ο Τζουγανάκης Παντελής (1955) 8,5 β. 2ος Κουτουκίδης Παναγιώτης (1840 5ο Ηλιούπολης) 8β., 3ος Λιοδάκης Σπύρος (1920) 7 β. Κατηγορία Λυκείων (52 συμμετοχές) Πρωταθλητής Ελλάδας ο Γαλόπουλος Παν. 7,5 β., 2ος Στάμος Φιλ. 7 β., 3ος Καζάκος Μαν. 7 βαθμούς.