ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απαιτούν τζάμπα εργαζόμενους για να αυξήσουν τα κέρδη τους

Ζητούν προσλήψεις με «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης», για να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, λόγω «αυξημένης ζήτησης»

Τετάρτη 4 Μάη 2011

Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία με δικαιώματα δεν έχει ημερομηνία λήξης (φωτ. από τη φετινή Πρωτομαγιά)
Με μια άκρως ωμή και αποκαλυπτική επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης Λ. Κατσέλη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζητά «την άμεση υλοποίηση δράσης που θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα σε επίδομα απασχόλησης», προκειμένου να προσλάβουν το προσωπικό που ούτως ή άλλως χρειάζονται λόγω «αυξανόμενης ζήτησης»!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αρχικά αναφέρει στην επιστολή του ότι το 2010 «όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κατέγραψαν επιδείνωση, μέσα σε αυτά τα μεγέθη και η ανεργία», ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%. Σημειώνει δε ότι αυτή η αύξηση των εξαγωγών κάνει και απαραίτητη την ανάγκη των προσλήψεων, ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση».

Ευθέως προσθέτει ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών για να απασχολήσουν τζάμπα προσωπικό, θα συμβάλλει γιατί: «Το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως η επιδότηση της εργοδοσίας (και) μέσω ΟΑΕΔ όχι μόνο δε στηρίζει τους ανέργους αλλά αποθρασύνει περισσότερο τους εργοδότες που, ακόμα και αν διευρύνεται το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, δε νοιάζονται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά να μειώνουν συνεχώς το «εργατικό κόστος». Και φυσικά τρέχουν ν' αξιοποιήσουν τους νόμους που τους προσφέρουν σ' αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Για τις δε προβληματικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επίσης ζητά μέτρα στήριξης, δηλαδή οικονομικές ενισχύσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αυτήν την περίοδο. Και βέβαια καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζητά για την υλοποίηση των προτάσεών του να μην υπάρχει κανένα «δεσμευτικό πλαίσιο» για τις επιχειρήσεις, δηλαδή να τσεπώσουν τα εκατομμύρια χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα!

Αποθρασύνονται από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ έχει αποθρασύνει κάθε εργοδοτική οργάνωση. «Τα τρωκτικά της πλουτοκρατίας - προσθέτει μεταξύ άλλων - θέλουν να τσεπώσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που προορίζονται για τα θύματα της πολιτικής τους».

Και συνεχίζει: «Ο ΣΕΒΕ αξιοποιεί την όποια αύξηση των εξαγωγών, προσπαθώντας να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το "εργασιακό κόστος". Ουσιαστικά, απαιτεί φτηνούς εργάτες - τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους σκλάβους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, να βγάλουν συμπεράσματα. Να παλέψουν και να χαλάσουν αυτά τα σχέδια της εργοδοσίας. Να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υλοποιούν αυτά τα σχέδια. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να μπουν στη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να απαιτήσουν την προστασία των ανέργων, διεκδικώντας τις ανάγκες τους.

Η απεργία στις 11 Μάη είναι μια ακόμα απάντηση σ' αυτήν την άθλια πολιτική που τους θέλει μηχανές παραγωγής του πλούτου για την εργοδοσία. Ολοι στην Απεργία, όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια».