ΛΙΒΥΗ
Επί τάπητος «χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης» για τους αντικαθεστωτικούς

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου που αιματοκυλά το λιβυκό λαό

Πέμπτη 5 Μάη 2011

Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από την κόλαση του πολέμου στη Λιβύη
TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η οποία συνεδριάζει στη Ρώμη και αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, αλλά και αντιπροσωπείες από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ. Εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου έχουν καταστήσει σαφές ότι χρειάζονται άμεσα χρηματική βοήθεια για να καλύψουν «ανάγκες όπως τρόφιμα, φάρμακα και λειτουργία υποδομών στα ανατολικά της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους».

Χτες, Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ορισμένες πρώτες συζητήσεις έχουν, ήδη, γίνει για τη σύσταση ενός «μηχανισμού στήριξης» των αντικαθεστωτικών, τονίζοντας ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι εξασφάλισης χρημάτων, όπως π.χ. η αξιοποίηση των «παγωμένων» λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 όρε», Ουάσιγκτον και Ρώμη έχουν, ήδη, προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις και έχουν καταλήξει σε ορισμένα πρώτα σημεία. Υπέρ της χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών τάχθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' ασκηθεί περισσότερη πίεση προς τις δυνάμεις Καντάφι», παραδεχόμενος ότι σε στρατιωτικό επίπεδο «δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν πέραν των αεροπορικών επιδρομών».

Ο Ράσμουσεν συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να οριστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η αποστροφή αυτή απαντούσε σε σχετικό αίτημα που διατύπωσαν Ιταλοί βουλευτές, που, παρ' όλα αυτά, συναίνεσαν, χτες, στην εμπλοκή ιταλικών αεροσκαφών στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέμεναν χτες ότι δεν είναι στόχος των αεροπορικών τους επιδρομών ο ίδιος ο Καντάφι, ενώ η CIA διαβεβαίωνε ότι ζει. Ισχυρές εκρήξεις από ΝΑΤΟικά πλήγματα συγκλόνισαν και χτες προάστια της Τρίπολης, όπου, κατά τις λιβυκές αρχές, καταγράφηκαν απώλειες αμάχων, ενώ μπαράζ πυραύλων έπληξε την πόλη Ζιντάν, προς την Τυνησία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στο λιμάνι της Μιζράτα, όπου χτες, μετά από μεγάλη προσπάθεια, ελλιμενίστηκε πλοίο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που ξεφόρτωσε 180 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και παρέλαβε 800 ξένους εργάτες, δημοσιογράφους και Λίβυους με κατεύθυνση προς Βεγγάζη. Αργά το απόγευμα, αναφέρθηκε σφοδρός βομβαρδισμός περιοχών πέριξ του λιμανιού, όπου φέρονται να σκοτώθηκαν αρκετοί ξένοι εργάτες.