Συνεχίζονται οι προετοιμασίες
Πέμπτη 5 Μάη 2011

Μία από τις αφίσες που στόλιζε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας
Να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους τι διακυβεύεται με την απεργία στις 11 Μάη, πως ο εργάτης σήμερα δεν έχει τίποτα «σίγουρο», αν δεν αγωνιστεί με ταξικούς όρους.

Το παραπάνω σημειώθηκε - μεταξύ άλλων - στη χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστών που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μπροστά στην απεργιακή μάχη. Την ίδια στιγμή, εντείνεται καθημερινά η δράση, ώστε, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, να σημειωθεί πλατιά, αποφασιστική αποκάλυψη και καταδίκη της πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας.

Να ξεμπροστιαστούν και απομονωθούν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, υπονομεύοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις, βάζοντας εμπόδια στην οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων, αθωώνοντας τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, καλλιεργώντας αυταπάτες που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους σε ακίνδυνες για το σύστημα δράσεις και αντιλήψεις. Να συγκεντρωθούν νέες δυνάμεις σε κατεύθυνση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται ειδική δουλειά εργάτη τον εργάτη, με σκοπό το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς να δώσει αποκρυσταλλώματα στην ίδια την οργάνωση στα συνδικάτα, τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στην ανάπτυξη δράσης και αγώνων για να μπλοκαριστεί η εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Επένδυση για τη μάχη των ΣΣΕ

Η απεργία στις 11 Μάη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επισημάνθηκε στη χτεσινή σύσκεψη. Η Ομοσπονδία βρίσκεται ήδη «επί ποδός», για τη μάχη της σύμβασης. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί γενικές συνελεύσεις σε μια σειρά από μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως για παράδειγμα στην ΕΒΓΑ, στη ΦΑΓΕ, στην TASTY κλπ. Ταυτόχρονα, για την απεργία στις 11 Μάη, η οποία άλλωστε εντάσσεται με συνδυασμένη δουλειά στον αγώνα για τις συμβάσεις, έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής μεγάλοι εργασιακοί χώροι, όπως είναι ο ΚΑΝΑΚΗΣ, που πήρε για πρώτη φορά τέτοια απόφαση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύσκεψη δόθηκε πάνω στο ζήτημα της συσπείρωσης νέων δυνάμεων γύρω από το πλαίσιο της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου. Για το λόγο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη συστηματικής παρουσίας στους χώρους δουλειάς, σφυρηλάτησης της ενότητας και του συντονισμού σε επίπεδο κλάδου αλλά και συνολικά ταξικό. Κάτι που, όπως κατέγραψε και η χτεσινή κουβέντα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους εργοδότες του κλάδου που γι' αυτό προσπαθούν με διάφορες μεθοδεύσεις να διασπάσουν τους εργαζόμενους. Γιατί γνωρίζουν πως ένας ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές, να σπάσει τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, που καλλιεργείται μέσα στους χώρους δουλειάς και από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η χτεσινή σύσκεψη επισήμανε, τέλος, την ανάγκη αλληλεγγύης με άλλες Ομοσπονδίες και κλάδους που βρίσκονται επίσης στον αγώνα για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας. Αποφάσισε, δε, πως αμέσως μετά την απεργία στις 11 Μάη, θα συνεχίσουν με νέες, εναλλασσόμενες μορφές πάλης, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη 5 Μάη, σύσκεψη πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», με θέμα την οργάνωση της πάλης μπροστά στην απεργία στις 11 Μάη. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος), στις 6.30 μ.μ.

Επιπλέον, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, προχωρά αύριο, Παρασκευή 6 Μάη, σε ανοιχτή Διοίκηση, για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης.