ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζουν νέο μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες

Σύσκεψη χτες υπό τον πρωθυπουργό για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που πιθανότατα θα κατατεθεί στις 18 Μάη

Παρασκευή 6 Μάη 2011

Νέα επίθεση στις ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες που έχουν απομείνει και στις επικουρικές συντάξεις ετοιμάζουν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία
Μεγάλο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα, στις επικουρικές συντάξεις και ακόμα δραστικότερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, από αυτές που ήδη προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και η επιβολή περαιτέρω μέτρων, μέσω των οποίων θα «εξευρεθούν έσοδα», αλλά και θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Στο φόντο των συναντήσεων με το κλιμάκιο της τρόικας, η κυβέρνηση αξιοποιεί για πολλοστή φορά τις βολικές «ενστάσεις» των τεχνοκρατών - ως προς την επίτευξη των στόχων του μνημονίου - για να προχωρήσει στα πρόσθετα βάρβαρα μέτρα που έχει ήδη στο πρόγραμμά της, αλλά και για να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Μάη, παραμένει ανοιχτό να «περιληφθούν και άλλες ρυθμίσεις και μέτρα». Στοχευμένες διαρροές από κυβερνητικά στελέχη αναφέρονταν σε «κίτρινες κάρτες», που έδειξε το κλιμάκιο σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών, αλλά και σε παραινέσεις να επισπευσθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετσοκόψει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και άλλες κατηγορίες κοινωνικών επιδομάτων, να μειώσει μέχρι και 20% τις επικουρικές συντάξεις, να διευρύνει το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, να προωθήσει τάχιστα τις αναδιαρθρώσεις στις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΣΕ.

«Θα πάμε σε έναν εξορθολογισμό των επιδομάτων, που θα έχουν όμως σχέση με το εισόδημα του καθενός δικαιούχου (...) Υπάρχουν επιδόματα που τα παίρνουν άνθρωποι, ειδικά στις σημερινές εποχές, που όχι μόνο δεν τα δικαιούνται νομικά, αλλά δεν τα έχουν ανάγκη» (!), δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Επίσης, πρόσθεσε ο ίδιος, «χρειάζεται και απαιτείται απ' όλα τα υπουργεία να γίνει μια μεγαλύτερη εξοικονόμηση και περιστολή των δαπανών».

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου δηλώνουν αποφασισμένοι σε ενιαία γραμμή να σαρώσουν τα πάντα, υπουργοί της κυβέρνησης στήνουν ένα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι δηλώσεων, για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας ακόμα δήθεν «ενδοκυβερνητικής διαφωνίας».

Χτες, ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, έκανε λόγο για «τζιτζιφιόγκους του υπουργείου Οικονομικών, που διαρρέουν ανακρίβειες». Ο ίδιος διαψεύδοντας ότι «η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Μεταφορών, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε «πως η τρόικα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του» και απέδωσε τα δημοσιεύματα «σε διαρροές κάποιου "τζιτζιφιόγκου" από το υπουργείο Οικονομικών». Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ, Γ. Κυριακό, και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να «ερμηνεύσουν» την προσωπική επίθεση σε «ανοιχτή σύγκρουση» με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μ' αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκαλύψει ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές και εντάσσονται στην υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου, χτες, ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη, διαμήνυσε ότι δεν θα «κάνει δεκτή καμιά διαφοροποίηση», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί με «απλή πλειοψηφία» δηλαδή με την ψήφο 151 βουλευτών.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «θα το εφαρμόσουμε χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς πισωγυρίσματα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Φλας» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε και χτες να εξαπατήσει το λαό, ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε «υπόγειες διαπραγματεύσεις» με το ΔΝΤ, με αφορμή τις δηλώσεις του Στρος Καν, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι η κυβέρνηση πολύ πριν την επίσημη υπογραφή του μνημονίου είχε αποφασίσει και σχεδίαζε σε αγαστή συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τα βάρβαρα μέτρα που επέβαλε αμέσως μετά.

Ο Γ. Πεταλωτής, για το συγκεκριμένο θέμα, επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέροντας ότι «με ξεδιάντροπο τρόπο βρήκε πάτημα να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Ελληνα πρωθυπουργού» και κάλεσε τον Αν. Σαμαρά να αποδοκιμάσει τις «αισχρές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου, ο οποίος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «έμμισθο μπρόκερ διεθνών τοκογλύφων».