ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κάλεσμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

Στη στήριξη των ταξικών δυνάμεων για την κλιμάκωση του αγώνα ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής, καλεί η παράταξη μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚ Πειραιά

Παρασκευή 19 Γενάρη 2001

Στην αποφασιστική ενίσχυση των συνεπών ταξικών δυνάμεων, καθώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα μετωπικής αντιπαράθεσης, ρήξης - σύγκρουσης με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, καλεί η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), τους συνέδρους που συμμετέχουν σήμερα στην έναρξη του 29ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει με τη διακήρυξή της η ΔΕΣΚ τονίζοντας ότι «η ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ανάπτυξη των συμμαχιών ανάμεσα στην εργατική τάξη με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, με τα κινήματα των γυναικών και της νεολαίας, δίνουν νέα δυναμική και προοπτική για την κλιμάκωση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας».

Η ΔΕΣΚ αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση σημειώνει ότι: «Η κυβέρνηση στο όνομα του ψευδεπίγραφου "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ, της "διατηρησιμότητας" και του ευρώ, των στόχων της πλουτοκρατίας εφαρμόζει σκληρή ταξική πολιτική λιτότητας και σαρωτικών αλλαγών σε βάρος της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων».

Μετά από τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αναφέρει η ΔΕΣΚ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει την τελική επίθεση με νέο μπαράζ ασφαλιστικών μέτρων, που στόχο έχουν την αφαίρεση θεμελιακών ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της κατεδάφισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, μια από τις πιο ιστορικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα για την κατάσταση στο ΕΚΠ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΔΕΣΚ τονίζει ότι «η υποταγή των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" -που συγκροτούν την πλειοψηφία των διοικήσεων στα όργανα των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ΠΝΟ, καθώς και σε ένα μεγάλο μέρος των σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων- στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και έχουν ενσωματωθεί στους μηχανισμούς του κράτους, της εργοδοσίας και της ΕΕ έχουν ιστορικές ευθύνες. Αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων και επιχειρούν με διάφορους ελιγμούς σκοπιμότητας να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους».

Για την πλειοψηφία του ΕΚΠ αναφέρει ότι όχι μόνο δεν αντιπαρατέθηκε στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, σε όλες τις καταστροφικές αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης, αλλά και μετείχε ενεργά για να περάσει η αντεργατική πολιτική. Ιδιαίτερα στα τοπικά ζητήματα είναι χαρακτηριστική η συμβολή της πλειοψηφίας, για το πέρασμα αυτής της πολιτικής όπως στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που πρωτοστατεί στο ξεπούλημα και στο διώξιμο εκατοντάδων εργατών. Στην Καπνοβιομηχανία «Κεράνης» που υποστηρίζει το κόψιμο εργατικών κατακτήσεων για το «καλό» της επιχείρησης κλπ.

«Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς - υπογραμμίζεται - σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο η ΔΕΣΚ με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις ανέπτυξαν πολύμορφους αγώνες ενάντια στην αντεργατική πολιτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Αναπτύχθηκε η κοινή δράση παρά την αντίθεση των ηγεσιών των περισσότερων κομμάτων και των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ. Εγιναν σημαντικοί αγώνες και τα μηνύματα πέρασαν τα σύνορα της χώρας, συνέβαλλαν να εκφραστεί η διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη και σε ένα θετικό βαθμό στο συντονισμό της δράσης σε διεθνές επίπεδο. Η δυναμική των αγώνων των εργαζομένων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα δίνει νέα ώθηση και συμβάλλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΔΕΣΚ σ' αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις, κλιμακώνοντας τους ενωτικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων».