ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Γιάννης Μόραλης - κλασικός του 20ού αιώνα
Τετάρτη 11 Μάη 2011

Ο Γ. Μόραλης (αυτοπροσωπογραφία)
Η Εθνική Πινακοθήκη από τις 12/5 - 29/8 θα παρουσιάσει μια έκθεση - αφιέρωμα στην προσφορά και τη μνήμη του Γιάννη Μόραλη. Η έκθεση αφορά στα 113 έργα του που δώρησε ο Μόραλης στην Πινακοθήκη, το 1988. Πρόκειται για ζωγραφική, σχέδια και χαρακτικά. Εδώ να σημειωθεί ότι λόγω της προετοιμασίας των αυριανών εγκαινίων, η Εθνική Πινακοθήκη σήμερα θα είναι κλειστή, ενώ κλειστό θα είναι το ερχόμενο Σαββάτο και το Παιδικό Εργαστήρι της.

Τα έργα θα παρουσιαστούν σε ενότητες, με βάση τις ιστορικές εκθέσεις έργων του, και θα πλαισιωθούν με ομόχρονο υλικό - δημοσιεύματα του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.

Παραστατικός, λάτρης του μέτρου, ο Γ. Μόραλης, αφομοίωσε θαυμαστά το μοντερνισμό, χωρίς να απεμπολεί την - αρχαία και νεότερη - ελληνική αισθητική παράδοση. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, αναφερόμενη στο μέτρο που διέκρινε τον μεγάλο καλλιτέχνη, σημείωσε ότι ο Μόραλης θα προσυπέγραφε το αξίωμα του Μπρακ - τον οποίο θαύμαζε - «Αγαπώ τον κανόνα που διορθώνει τη συγκίνηση» και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Μόραλης είναι κλασικός. Οχι κλασικιστής. Ποια η διαφορά; Ο πρώτος συναντά οργανικά τους νόμους της κλασικής μορφής, από εσωτερική αναγκαιότητα. Ο δεύτερος τους αποστηθίζει και τους μιμείται. Ο Μόραλης διαμορφώνεται και ωριμάζει στη δεκαετία του '30». Ο ίδιος ο Μόραλης είχε πει λακωνικά ότι «ο καλλιτέχνης εκφράζεται με τις πληγές της εποχής του».