ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ - ΠΕΑΕΑ
Εκδρομή - προσκύνημα σε τόπους μαχών ΕΛΑΣ - ΔΣΕ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2001

Οι εκδρομείς -προσκυνητές, μπροστά στον ομαδικό τάφο των μαχητών-τριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα
Με τη συμμετοχή μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ), ομάδας μελών της ΠΕΑΕΑ και παλιών μαχητών του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα 7ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στη Δυτική Μακεδονία, σε τόπους μαχών του ΕΛΑΣ κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941-44 και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ετσι το πρωί του Σαββάτου 23-12-00, εκδρομείς επισκέφθηκαν μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σ' αυτή την περιοχή, με ορμητήριο το Μακρύγιαλο και υπεύθυνους τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ Μηνά Ξεκομνηνό και τον Μπάμπη Λυμπερόπουλο. Τους παλιούς μαχητές ξεναγούσε ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Μακρύγιαλου Αλέκος Λεοντιάδης.

Την Κυριακή, αφού πρώτα επισκέφθηκαν το Μουσείο της Βεργίνας, ξεκίνησαν για τη Νάουσα, όπου τους περίμενε ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και τους οδήγησαν στο εκεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου και κατέθεσαν στεφάνι. Σε σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Παρ/τος αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη της Νάουσας μεταξύ μαχητών του ΔΣΕ και των κυβερνητικών δυνάμεων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες.

Τις επόμενες μέρες οι εκδρομείς - προσκυνητές επισκέφθηκαν τις πόλεις Εδεσσα και Φλώρινα, όπου με συγκίνηση άκουσαν τον πρόεδρο του Παρ/τος Φλώρινας να αφηγείται την τραγική έκβαση της μάχης που έγινε εκεί και στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 800 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Το τραγικότερο στη μάχη αυτή ήταν -όπως αργότερα έγινε γνωστό- ότι στον ομαδικό τάφο, με αμερικάνικη έμπνευση και εντολή, μαζί με τους νεκρούς, έριξαν και τραυματίες που πολλοί ήτανε ακόμα ζωντανοί! Η αμερικανικής έμπνευσης εντολή, ήταν να μην υπάρξει αιχμάλωτος ζωντανός και να εκτελούνται όσοι είχαν συλληφθεί...

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ξέφραγο οικόπεδο που έχει γίνει βοσκοτόπι, ενώ μερικά μέτρα παραπέρα βρίσκεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο Φλωρίνης. Οπως ανέφερε ο ομιλητής, οι ενέργειες και οι προσπάθειες που γίνονται από τους αντιστασιακούς φορείς, για την περίφραξη του οικοπέδου αυτού, αγνοούνται και η υπόθεση έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ της Νομαρχίας Φλωρίνης και του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργείων και ο εμπαιγμός συνεχίζεται.

Η επίσκεψη στο Λιτόχωρο, ήταν τιμητική, γιατί από εδώ άρχισε τη δράση του ο ΔΣΕ, αφοπλίζοντας το Αστυνομικό Τμήμα της κωμόπολης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και χαιρετισμός από μέρους επιζώντος μαχητού, που είχε πάρει μέρος στον αφοπλισμό του αστυνομικού τμήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας (2016-02-12 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14 Φλεβάρη η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας (2016-02-07 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14/2 η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας (2016-02-03 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2008-04-04 00:00:00.0)
Υποχρέωση η ανέγερση μνημείων (2001-10-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1999-07-27 00:00:00.0)