ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά όλη τη ζωή μας
Τρίτη 17 Μάη 2011

Για τα ταξικά συνδικάτα, οι ΣΣΕ αποτελούν ζήτημα αιχμής για την κλιμάκωση της πάλης
«Η υπογραφή της ΣΣΕ κατοχυρώνει και αφορά ένα πλέγμα δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι εργαζόμενοι: Επιδόματα, οι 3ετίες, το ωράριο που είναι 5ήμερο και 8ωρο για τον κλάδο και έχουν κάνει προσπάθεια να το σπάσουν οι εργοδότες, άδειες, συνθήκες εργασίας, το ύψος της σύνταξης κ.ά.». Αυτό τονίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των εργαζομένων στο Φάρμακο την Κυριακή το μεσημέρι, με τη συμμετοχή σωματείων από τη Λακωνία, τη Βοιωτία, το Αγρίνιο, την Αθήνα και επιχειρησιακών σωματείων.

Αφαιρείται ένα όπλο, καταργώντας τη ΣΣΕ, το όπλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Καταργείται η ίδια η ουσία της ύπαρξης των συνδικάτων και ενισχύεται η εργοδοσία. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των εργοδοτών ότι «δεν βγαίνουν, έχουν προβλήματα ανταγωνισμού». Οι εργοδότες δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν κάποιες αυξήσεις, όπως και έχει γίνει σε ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά αρνούνται να κατοχυρώσουν στη ΣΣΕ έστω και το μέσο όρο των αυξήσεων που έχουν δώσει. Σε άλλες επιχειρήσεις παίρνουν πίσω τις όποιες αυξήσεις πάνω από τη ΣΣΕ, με ατομικές συμβάσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν και να είμαστε αδύναμοι.

Αφού ανέφερε τα στοιχεία της τεράστιας κερδοφορίας του κλάδου (το 2009 οι συνολικές πωλήσεις των 198 φαρμακευτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 9,25%, ενώ τα συνολικά τους κέρδη κατά 5,7%. Οι 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις αύξησαν τα συνολικά τους κέρδη φτάνοντας τα 517 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008) απάντησε στο επιχείρημα των φαρμακοβιομηχάνων περί σκληρού ανταγωνισμού: «Βεβαίως, στον καπιταλισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ομως από τη μια μιλάμε για τεράστια κέρδη και από την άλλη οι ίδιοι διαμορφώνουν μαζί με τις κυβερνήσεις αυτό το πλαίσιο ανταγωνιστικότητας, την πολιτική για το φάρμακο κλπ. Δεν θα πληρώσουμε εμείς!».

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, που στην Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών έσπευσαν να υπογράψουν 3ετή σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις στο πρότυπο της ΓΣΕΕ και έχουν στηρίξει κάθε αντιλαϊκό μέτρο. «Θα μπορούσαμε κι εμείς να υπογράψουμε μηδενικές αυξήσεις και θα είχαμε πολλές δικαιολογίες να πούμε», είπε η Γ. Ταβουλάρη. «Ομως έτσι θα ενισχύαμε την επιχειρηματολογία των εργοδοτών ότι δεν υπάρχουν κέρδη και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβάλουν για να βγουν από την κρίση. Επίσης, δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας ως κλάδος. Τέλος, οι αγώνες που θα κάνουμε σήμερα για τη ΣΣΕ δεν πάνε χαμένοι. Συμβάλλουν στην οργάνωση του κλάδου, αφήνουν παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα το χρειαστούμε αυτό στο μέλλον για να πολεμήσουμε αυτούς που μας πολεμάνε και αυτός ο αγώνας θα πάει μέχρι τέλους».

«Οπου οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, τους τσεκουρώνουν...»!

Παίρνοντας το λόγο εργαζόμενοι από σωματεία της επαρχίας και της Αθήνας - κυρίως γυναίκες και μητέρες - στάθηκαν στην ανατροπή που θα φέρει στη ζωή τους η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία. «Είναι ανήκουστο να δουλεύουμε πάνω από 40 ώρες τη βδομάδα. Είναι από τα πιο σημαντικά που κατοχυρώνει η ΣΣΕ. Αυτό αποτελεί ευθεία επίθεση στην ποιότητα της ζωής μας. Πρέπει να αντιδράσουμε, να ενημερώσουμε όλους», είπε μια συνδικαλίστρια εργαζόμενη σε φαρμακείο στη Σπάρτη.

«Ο εργοδότης μάς αντιμετώπισε με γκρίνια και παρατηρήσεις επειδή απεργήσαμε και οι έξι υπάλληλοι», είπε μια εργαζόμενη σε φαρμακείο στο Περιστέρι. «Μας είπε ότι από Τετάρτη θα ισχύει το απελευθερωμένο ωράριο και θα δουλεύουμε όλοι 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Εμείς μαζευτήκαμε και είπαμε ότι δεν θα δουλέψουμε παραπάνω. Πρέπει να οργανωθούμε - θα συμβάλουμε όλοι σε αυτό - ώστε να μη χάσουμε τη δουλειά μας, ούτε όμως την αξιοπρέπειά μας».

«Ακόμη και λιγότεροι εργαζόμενοι να είμαστε σε ένα χώρο, όπου υπάρχει οργάνωση σε ταξικό προσανατολισμό, οι εργοδότες διστάζουν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση. Οπου οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, τους τσεκουρώνουν», είπε ο συνδικαλιστής από το Αγρίνιο.