ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
Ο επικοινωνιακός χειρισμός δείχνει ... σύγκρουση συμφερόντων
Τετάρτη 18 Μάη 2011

Eurokinissi

Ο ταπεινωμένος μεγαλοσχήμων του ΔΝΤ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στις φυλακές της νήσου Ράικερ της Νέας Υόρκης, σε ειδικό κελί, κρατείται από το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, όπου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή. Τότε δικαστήριο ενόρκων θα αποφασίσει εάν και πότε θα παραπεμφθεί σε δίκη για τις κατηγορίες εναντίον του, για σεξουαλικό έγκλημα, απόπειρα βιασμού και ομηρία, που του έχει απευθύνει η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, μετά από καταγγελία το περασμένο Σάββατο καμαριέρας στο ξενοδοχείο πολυτελείας όπου διέμενε. Οι κατηγορίες, αν επιβεβαιωθούν, επισείουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια.

Ασχετα από την εξέλιξη της υπόθεσης, που δείχνει και τη σαπίλα του κόσμου των αστών, ο τρόπος που προβάλλεται επικοινωνιακά σε παγκόσμιο επίπεδο (κάμερες μέσα σε δικαστήριο, φυλάκιση του Καν γιατί κρίθηκε ύποπτος φυγής ενώ είχε συλληφθεί μέσα στο αεροπλάνο) δείχνει ότι υπάρχουν ευρύτερες σκοπιμότητες και συμβολισμοί που καταδεικνύουν και πλευρές του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Για τις πιο «σκοτεινές διαδρομές» που γίνονται δε γνωρίζει κανένας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες (των οποίων ήταν μέλος ο Καν) κάνουν έκκληση για «ψυχραιμία και αξιοπρέπεια». Ωστόσο δεν κρύβεται η ικανοποίηση του Σαρκοζί για την εξουδετέρωση του βασικότερου αντιπάλου στην «κούρσα» διεκδίκησης του προεδρικού θώκου στις ερχόμενες εκλογές το 2012.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι (η αντίδραση ήρθε μετά από μέρες) δήλωσε ότι «το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και να εκπληρώσει την αποστολή του στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας». Ομως αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο αξίωμα του εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι ένας Ευρωπαίος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικέντρωσαν στο ενδεχόμενο της παραίτησης, τονίζοντας ωστόσο ότι ο επόμενος επικεφαλής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος, όπως προβλέπει και η συμφωνία του 1946, που επιβάλλει ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός. Κάτι που δεν αρέσει στις αναδυόμενες δυνάμεις, όπως την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, που εντός του ζητήματος της συνολικής αναμόρφωσης του ΔΝΤ θέτουν και ζήτημα ηγεσίας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έθεσε ανοικτά το ζήτημα ότι με βάση το νέο παγκόσμιο στάτους κβο ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να προέρχεται από μία μεγάλη χώρα με αναδυόμενη οικονομία. Κατά τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους, «η Ινδία και η Βραζιλία είναι καλές επιλογές», αλλά τόνισαν ότι «δε σχεδιάζουμε να πιέσουμε για το θέμα επί του παρόντος», καθώς όπως παραδέχθηκαν «εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν, τότε δύσκολο θα είναι ένας Ευρωπαίος να εμποδιστεί να αναλάβει το αξίωμα». Προς το παρόν.

Ονόματα πιθανών διαδόχων που ακούγονται είναι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ντουβούρι Σουμπαράο και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης Μοντέκ Σινχ Αλουάλια, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Τρέβορ Μάνιουελ και του πρώην Τούρκου υπουργού Οικονομικών και πρώην διαχειριστή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη Κεμάλ Ντερβίς.