ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός αναβρασμός ενόψει ... ομιλίας Ομπάμα
Τετάρτη 18 Μάη 2011

Από πρόσφατες ενωτικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μια αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 από τον ΟΗΕ, μπορεί επί του εδάφους όντως να μην επιφέρει ριζικές αλλαγές, αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αναμφιβόλως θα αποτελέσει σημαντικότατο όπλο στα χέρια της παλαιστινιακής ηγεσίας, προκειμένου να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Πλέον, ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ θα έχει υπό την κατοχή του άλλο και αυτό αλλάζει πολύ την κατάσταση». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε, χτες, στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία του παραχώρησε χώρο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, εκτός της επιχειρηματολογίας του υπέρ της αναγνώρισης, από τον ΟΗΕ, της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, υπεραμύνθηκε και της επίτευξης συμφωνίας συμφιλίωσης με τη «Χαμάς». Παράλληλα, με το άρθρο Αμπάς, παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωναν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας και ότι οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να αναβάλουν για τρεις μήνες τις δημοτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Ετσι, προγραμματίζονται για τον Οκτώβρη και η «Χαμάς» δήλωσε ότι δεν ισχύει πλέον η απόφαση που είχε λάβει να τις μποϊκοτάρει και ότι θα συμμετάσχει κανονικά.

Στο άρθρο Αμπάς, έσπευσε ν' απαντήσει με δηλώσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αντέτεινε ότι δε θεωρεί «εταίρο κάποιον που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, όπως η Χαμάς» και κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «επέλεξε για εταίρο τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ». Βέβαια, ο Νετανιάχου, σκοπίμως, απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της «Χαμάς» ότι αποδέχονται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967, κάτι που αυτομάτως δίνει τέλος στα περί καταστροφής του κράτους του Ισραήλ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Νετανιάχου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές και θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν τις παλαιστινιακές προσπάθειες για μονομερή αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Χτες, πάντως, στο Λευκό Οίκο έφτασε ο Ιορδανός βασιλιάς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, υποδεχόμενος τον Αμπντάλα, δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση είναι πιο σημαντική από ποτέ η αναθέρμανση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου και η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας». Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται ομιλία Ομπάμα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ έχει, ήδη, γίνει γνωστή η παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Μίτσελ.