Τα Αμπελάκια της Αντίστασης
Πέμπτη 6 Γενάρη 2000

Στην πλούσια ιστοριογραφία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης προστέθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ομηρος» ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο: «Το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης και ο ένοπλος αγώνας στη Θεσσαλία» και υπότιτλο «Ο πρωτοποριακός ρόλος των Αμπελακίων».

Συγγραφέας του βιβλίου ο Αμπελακιώτης αγωνιστής - κομμουνιστής Παναγιώτης Ν. Ζιαβλιάκης, ένας από τους πρωταγωνιστές της ανασυγκρότησης των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή Αμπελακίων και στην οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, γενικότερα, στη Θεσσαλία.

Οσοι ασχολούνται με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, στο βιβλίο αυτό μπορούν να βρουν πάμπολλες πληροφορίες και στοιχεία για την ίδρυση και δράση των ΕΑΜικών οργανώσεων στα Αμπελάκια, τη Λάρισα, το Βόλο κ. α.

Τη συγκρότηση στις 2 του Μάη 1942 της πρώτης ένοπλης ομάδας του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον Δημήτριο Σαρακατσάνη, με το ψευδώνυμο «Μακεδόνας» και υπαρχηγό τον Δημήτριο Πούλιο (Παππούς). Για το σχηματισμό της ένοπλης ομάδας Τσαριτσάνης, του Κισσάβου, την ίδρυση του Μηχανικού Ολύμπου, την ίδρυση του Στρατηγείου Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, τη «Μάχη της Σοδειάς», καθώς και πάρα πολλά στοιχεία για την αγωνιστική ιστορία των Αμπελακίων.


Σ. Α. Μ.