Αχτίδα έρωτα και «επανάστασης»
Κυριακή 9 Γενάρη 2000

Η υπέροχη Κατρίν Ντενέβ και ο Φράνκο Νέρο στην ταινία του Μπουνιουέλ «Τριστάνα»
Ταινίες γνωστών σκηνοθετών θα προβάλουν αυτή τη βδομάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Τις υπογράφουν μεταξύ άλλων οι σκηνοθέτες Λουίς Μπουνιουέλ, Ερίκ Ρομέρ και Νίκολας Ρέι.

Μια ταινία γεμάτη φρεσκάδα, ζωντάνια και ποίηση είναι η ταινία του Ερίκ Ρομέρ «Η πράσινη αχτίδα» . Η ταινία μάς μεταφέρει στο καλοκαιρινό Παρίσι. Εκεί η Ντελφίν, που είναι γραμματέας, ονειρεύεται τις διακοπές της, αλλά βρίσκεται μόνη αφού ο φίλος της την έχει εγκαταλείψει και το ταξίδι που θα έκανε στην Ελλάδα με μια φίλη της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αποφασισμένη να μη μείνει στο Παρίσι τον Αύγουστο, αποφασίζει να πάει μόνη της διακοπές, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρει το ρομαντικό έρωτα, που τόσο επιθυμεί. Τελικά θα πάει στο Μπιαρίτζ και μια μέρα που θα βρίσκεται στην παραλία, η διπλανή παρέα συζητά για το μυθιστόρημα «Πράσινη αχτίδα». Πολύ σπάνια ο ήλιος πριν δύσει βγάζει μια πράσινη αχτίδα. Δυο μέρες αργότερα η Ντελφίν θα γνωρίσει στο σταθμό του τρένου έναν νεαρό, ο οποίος θα της προτείνει να περάσουν μερικές μέρες μαζί. Πριν πάρει την τελική της απόφαση, η Ντελφίν θέλει να κοιτάξουν μαζί το ηλιοβασίλεμα. Πράγμα που γίνεται. Την τελευταία στιγμή λίγο πριν χαθεί ο ήλιος θα εμφανιστεί μια πράσινη αχτίδα, που θα φωτίσει το πρόσωπο της ηρωίδας. Πρωταγωνιστούν οι: Μαρί Ριβιέρ, Μπαζίλ Ζερβέζ, Βενσάν Γκοτιέ, Αμίρα Τσεμάκι (Δευτέρα ΕΤ-3 24.00).

Ο Τζέιμς Ντιν ερμηνεύει τον μοναχικό «επαναστατημένο» νέο στην κλασική ταινία του Νίκολας Ρέι «Επαναστάτης χωρίς αιτία». Ο Νίκολας Ρέι στις ταινίες του καταγράφει μια νεολαία που «επαναστατεί χωρίς αιτία», γιατί η κοινωνία δεν την κάνει αποδεκτή στους κόλπους της και αυτή αντιδρά παρορμητικά και πολλές φορές βίαια. Ο Τζέιμς Ντιν ερμηνεύει τον έφηβο Τζιμ, ένα παιδί αποξενωμένο από τους γονείς του, μ' έναν πατέρα εύθραυστο και αδύναμο και μία μητέρα δυναστική. Ο νεαρός μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Μοναδικοί του φίλοι είναι ο Πλάτων και η Τζούντι. Θέλει, όμως, να γνωρίσει και άλλους νέους για να τους κάνει φίλους. Τους αναζητά στο σχολικό του περιβάλλον. Το σχολικό σύστημα, όμως, δύσκολα τον αφομοιώνει και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία αντικομφορμιστική ομάδα νεαρών, θέλοντας ν' αποδείξει τον ανδρισμό του. Ο Νίκολας Ρέι σκιαγραφεί το πορτρέτο των απογοητευμένων, επαναστατημένων εφήβων που ζητούν αποδοχή και επιβεβαίωση, μέσα σε μια κοινωνία που πολλές φορές δεν τους αποδέχεται. Μαζί με τον Τζέιμς Ντιν, πρωταγωνιστεί η Νάταλι Γουντ (Τετάρτη ALPHA 23.15).

Ο Λουίς Μπουνιουέλ σκηνοθετεί την «Τριστάνα» στα χρόνια της μεγάλης του ωριμότητας. Η ταινία γυρίστηκε στην πατρίδα του την Ισπανία και συγκεκριμένα στο Τολέδο. Η Τριστάνα είναι μια ορφανή όμορφη κοπέλα, που ζει υπό την προστασία του Ντον Λοπέ, ενός ξεπεσμένου ηλικιωμένου αριστοκράτη. Ζει στο σπίτι του κηδεμόνα της, ο οποίος δε θ' αργήσει να την ποθήσει και να την ερωτευτεί και να τη θεωρεί κτήμα του. Η Τριστάνα αρνείται να ενδώσει στις επιθυμίες του. Θα γνωρίσει έναν νεαρό ζωγράφο, θα τον ερωτευτεί και θα φύγει μαζί του σε άλλη πόλη. Μαζί θα ζήσουν μια σύντομη ευτυχία. Γιατί η Τριστάνα θα αρρωστήσει βαριά, θα νομίσει ότι θα πεθάνει και θα γυρίσει στον Ντον Λοπέ. Θα γλιτώσει το θάνατο, αλλά θα της κόψουν το πόδι. Ο ζωγράφος θα την εγκαταλείψει και η ζωή δίπλα στον Ντον Λοπέ θα ξαναζωντανέψει το μίσος της γι' αυτόν. Οι πατερίτσες, η χαμένη της νιότη, το σπίτι που ζει, είναι γι' αυτήν όλα η εικόνα μιας φυλακής. Από συμφέρον δέχεται να παντρευτεί το Ντον Λοπέ, αλλά δεν αποδέχεται ερωτική σχέση μαζί του. Τον μισεί τόσο που όταν μια νύχτα ο ηλικιωμένος άνδρας παθαίνει καρδιακή προσβολή, προσποιείται ότι καλεί τον γιατρό και τον αφήνει να πεθάνει. Ο μεγάλος σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ, με μια αφήγηση φαινομενικά ευθύγραμμη και απλή, συλλαμβάνει τη σχέση έρωτα, κατοχής και ελευθερίας, τη δύναμη και την έκπτωση του σεξουαλισμού, σε σχέση με τη δύναμη της ζωής και του θανάτου. Ιδανική στο ρόλο της πανέμορφης και αινιγματικής Τριστάνα είναι η υπέροχη Κατρίν Ντενέβ. Πρωταγωνιστούν επίσης ο Φερνάντο Ρέι και ο Φράνκο Νέρο (Πέμπτη ΕΤ-1 00.35).