ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σκηνικό ολέθρου για το λαό στις μεσοδυτικές πολιτείες
Πέμπτη 26 Μάη 2011

Οι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις κατεστραμμένες κατοικίες τους
ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΥ.--

Το πέρασμα των φονικών ανεμοστρόβιλων συνεχίζεται σπέρνοντας το θάνατο στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου τα θύματα είναι κυρίως φτωχοί, που ζουν σε φτηνές κατασκευές και τροχόσπιτα, με υποτυπώδεις υποδομές.

Στο Τζόπλιν, στην πολιτεία του Μιζούρι, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος την Κυριακή. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, 125 είναι οι νεκροί, 700 οι τραυματίες και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι στα συντρίμμια της πόλης των 50.000 κατοίκων.

Στο μεταξύ, η πολιτεία της Οκλαχόμα είναι το νέο θύμα του ανεμοστρόβιλου, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα σε Κάνσας, Αρκάνσας και Οκλαχόμα και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, από τη Βρετανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προσπάθησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε απολύτως ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα συνέλθουν»... Εντούτοις αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι οι πολιτειακές αρχές θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην... ανακούφιση των πληγέντων και την ανοικοδόμηση, και το ομοσπονδιακό κράτος θα έχει «υποστηρικτικό ρόλο»... Είναι ωστόσο φανερή η κοροϊδία, όταν σε όλες τις πολιτείες γίνονται περικοπές, στο όνομα της λεγόμενης «χαλιναγώγησης του δημόσιου χρέους», πράγμα που δείχνει ότι θα επαναληφθεί η αθλιότητα που αντιμετώπισαν και άλλοι πληγέντες «φυσικών καταστροφών», που όμως στη μητρόπολη του καπιταλισμού γίνονται τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους.