ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Aγώνας για ΕΥΑΘ αποκλειστικά δημόσια
Πέμπτη 26 Μάη 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπροστά στην είσοδο της ΕΥΑΘ, πήραν τη θέση τους και εργαζόμενοι της εταιρείας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει ακόμα και το νερό για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης, μέσα από την οποία οι ταξικές δυνάμεις σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο 28 Μάη, στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, πολλοί εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, άφησαν για λίγο το πόστο τους και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο ισόγειο του κτιρίου για να εκφραστεί η απόφαση των εργαζομένων να μην επιτρέψουν την πώληση της εταιρείας.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρείας και τους καταναλωτές - πελάτες της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι δεν είναι ούτε η κρίση, ούτε η τρόικα που «υποχρέωσαν» την κυβέρνηση να βγάλει στο σφυρί την ΕΥΑΘ. Είναι αποτέλεσμα πολύχρονων σχεδιασμών. Θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ το 1999. Τότε, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ παραπλανούσαν τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι το κράτος θα κρατήσει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκηση της εταιρείας. Από τότε, το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε ότι η ιδιωτικοποίηση θα ολοκληρωθεί. Ηδη, το 26% των μετοχών ανήκει σε ευρωενωσιακά (ΣΟΥΕΖ) και ντόπια κεφάλαια και τώρα ακόμη 40% παραδίδεται στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες στο ίδιο πλαίσιο, αυτό του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, έστησαν πανηγύρια το βράδυ των εκλογών όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, εμφανιζόταν δήθεν πολέμιος της ιδιωτικοποίησης επιπλέον πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ.

Προειδοποίησε ότι ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις, αφαίρεση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και ακριβό και κακής ποιότητας νερό για το λαό.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να απαλλαγούν από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα, που μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα της Θεσσαλονίκης θα οργανώσει την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και θα παλέψει για ΕΥΑΘ αποκλειστικά δημόσια, ενταγμένη σε εθνικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.