ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2000
Πολιτική «ψαλιδίσματος» των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Η συμπίεση των κοινωνικών κρατικών δαπανών αποτελεί βασικό «πυλώνα» της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ

Πέμπτη 6 Γενάρη 2000

Τα προβλήματα της δημόσιας Παιδείας -τα οποία διαρκώς εντείνονται λόγω της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης- Ουσιαστικά "αντιμετωπίζονται" με τον περιορισμό των σχετικών αναγκών
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2000, οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών είτε μειώνονται είτε παραμένουν ουσιαστικά στάσιμες. Κάτι παραπάνω: σε σχέση με τις ανάγκες που διευρύνονται διαρκώς, καθώς και με τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος είναι εντελώς ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες ή να καλύπτονται πολύ λίγο οι ανάγκες των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από την πολιτική της λιτότητας και σηκώνουν το κύριο βάρος της φορολογίας. Πολύ περισσότερο μάλιστα που την ίδια ώρα η Κυβέρνηση - και μέσα από τον Προϋπολογισμό - φροντίζει, ώστε τα μονοπώλια κυριολεκτικά να λυμαίνονται ένα πακτωλό εκατοντάδων δισ. ή και δεκάδων τρισ. δρχ. κάθε χρόνο.

Η συμπίεση των κοινωνικών κρατικών δαπανών αποτελεί βασικό «πυλώνα» της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η κυβέρνηση δε διστάζει στην Εισηγητική Εκθεση για τον προϋπολογισμό (σελ. 21), να διευκρινίσει ότι το έτος 2000 «δε θα είναι έτος δημοσιονομικής χαλάρωσης, αλλά έτος κατά το οποίο θα συνεχιστεί η πορεία δημοσιονομικής σταθεροποίησης». Επιπλέον, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι μετά την ένταξη στη ζώνη του ΕΥΡΩ, η κατάσταση δε θα βελτιωθεί, αφού «η δημοσιονομική πολιτική θα ασκείται με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (Εισηγητική Εκθεση, σελίδα 31).

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δε διστάζει να υποστηρίζει ότι αυτή η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει τη μεγάλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Ωστόσο τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού ανατρέπουν αυτόν τον ισχυρισμό.


Κ.Ο.