ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σταθερά στην πάλη για το μεροκάματο
Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΥΕΝ
Στο πόδι ξεσήκωσαν χτες οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ολόκληρο τον Πειραιά. Μετέτρεψαν τη μηχανοκίνητη πορεία, που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί από την πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, σε «εκστρατεία» ενημέρωσης των εργαζομένων των γύρω δήμων και των μικρών ΕΒΕ, διαμηνύοντας ότι αφορά και τα δικά τους συμφέροντα ο αγώνας των εργατών για την ανάπτυξη της Ζώνης, συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού, ότι είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων η πάλη τους για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων τους.

Πρώτος σταθμός της μηχανοκίνητης πορείας ήταν το Εμπορικό Κέντρο Κερατσινίου. Αφού τα σφυρίγματα από τις μηχανές και τα οχήματα έβγαλαν στα πεζοδρόμια τον κόσμο, ντουντούκα και διαδηλωτές «άρχισαν δουλειά». Η ανακοίνωση των σωματείων μοιράστηκε παντού. Ταυτόχρονα, η ντουντούκα αναδείκνυε τις αιτίες της κρίσης, τις αιτίες που ξεχαρβαλώνουν Ζώνη, ναυπηγική βιομηχανία και συνολικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στο Εμπορικό Κέντρο της Δραπετσώνας και στο κέντρο του Πειραιά.

Η «πορεία» κατέληξε στο Πασαλιμάνι στο παλιό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αντιπροσωπεία των ταξικών σωματείων της Ζώνης συναντήθηκε με την υφυπουργό Ελ. Τσουρή, η οποία επιδόθηκε σε εμπαιγμό απέναντι στους ανέργους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναλειτουργία του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το οποίο εξαρτάται άμεσα η Ζώνη και ότι θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή με θέμα τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τη σύνταξη σχετικής ...μελέτης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης κατήγγειλε στους ανέργους την κοροϊδία και ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Σταθμός η Παρασκευή, όπου οι εργάτες της Ζώνης θα πάρουν μέρος στη Μέρα Δράσης του ΠΑΜΕ με νέα μηχανοκίνητη πορεία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει το απόγευμα στον Πειραιά.