ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχεδιασμός για τα απορρίμματα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα
Σάββατο 4 Ιούνη 2011

Οπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωτική και μακροπρόθεσμη λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί. Ωστόσο και τώρα, άμεσα, το μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να παλέψει για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια εκτελούμενο από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα με γνώμονα αποκλειστικά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα παραπάνω τόνισαν προχτές οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αττική, σε ενημερωτική συζήτηση που έγινε το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής με τις αναγκαίες προσαρμογές, μίλησε για «τοπική ευθύνη» των διαφόρων περιοχών και των κατοίκων τους, ουσιαστικά τους πίεσε λέγοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για λύση τελειώνουν καθώς λήγουν οι προθεσμίες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ αλλά και των 12 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Κερατέα. Τάχθηκε υπέρ της χρήσης «πολλαπλών μεθόδων διαχείρισης» με συμμετοχή του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και με δεδομένο ότι όποια μέθοδος κι αν προκριθεί πάντα θα υπάρχει κι ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Ακολούθως ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (η πρώην διορισμένη Περιφερειακή Διοίκηση) Ηλίας Λιακόπουλος υπενθύμισε την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι θα εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003 για το σκουπίδι, με εργοστάσια μηχανικής διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή/Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα με αντίστοιχους χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η ομιλία του διακόπηκε πολλές φορές από κατοίκους (κύρια της Δυτικής Αττικής) που ζητούσαν να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, τα σκουπίδια να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή (το ΠΣ το παρακολούθησαν και παρενέβησαν πολλοί αιρετοί και κάτοικοι της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής).

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και περιφερειακός σύμβουλος του Κόμματος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Με τα μέτρα που προωθούνται τώρα από τις κυβερνήσεις, καταλήγουμε πάλι σε αδιέξοδο. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% των απορριμμάτων Αττικής για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα. Για να λυθεί οριστικά το ζήτημα χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης, άλλη εξουσία, λαϊκή, αλλά και τώρα ακόμη μπορεί και πρέπει να παλέψει ο λαός ώστε να κλείσει άμεσα η χωματερή Φυλής- Λιοσίων, να ξεκινήσει απορρύπανση του Θριασίου, να αναζητηθούν χώροι διαχείρισης και εκτός Αττικής, να διαμορφωθεί νέος Εθνικός Σχεδιασμός που να υλοποιηθεί αποκλειστικά από το κράτος, όχι κοστοβόρα και καρκινογόνα καύση, με ΧΥΤ και διαλογή στην πηγή, με πλεονεκτούσα μέθοδο επεξεργασίας τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Παρέμβαση έκανε και ο Γ. Καταχανάς από τη γραμματεία του κλαδικού συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλοντας τον Περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Λιακόπουλο που επιμένουν στην εφαρμογή των εθνικών νόμων και κοινοτικών οδηγιών που φέρνουν καύση, ιδιωτικοποίηση, ανταποδοτικότητα, απολύσεις. Κάλεσε σε κοινό αγώνα δημοτών και εργαζομένων στην ΤΑ ενάντια σ' αυτήν την «μαύρη» προοπτική, σε λαϊκή συσπείρωση, με γνώμονα αποκλειστικά τα λαϊκά συμφέροντα.