Προχωράμε αισιόδοξοι για το αύριο

  Ο «Ριζοσπάστης»,  παρουσία  της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  Αλ. Παπαρήγα και πολλών ακόμα   προσκαλεσμένων, έκοψε, χτες το μεσημέρι, την  πίτα, για το νέο χρόνο

Τρίτη 23 Γενάρη 2001

Ο Γιώργης Μωραϊτης, μέλος της Διεύθυνσης του «Ρ», απευθύνει χαιρετισμό στους εργαζόμενους και τους καλεσμένους
Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ότι η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ανταποκριθεί στα νέα πιο σύνθετα καθήκοντα που οι συνθήκες επιβάλλουν μετά το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, οι εργαζόμενοι, η Συντακτική Επιτροπή και η διεύθυνση, κόψαμε, χτες το μεσημέρι, την πίτα για τον καινούριο χρόνο. Παρόντες και συμμέτοχοι στην εκδήλωσή μας ήταν, εκτός των άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της Αλέκα Παπαρήγα και τους Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι, από τον «902», ο διευθυντής του Στάθης Βαμβέτσος, από τη «Σύγχρονη Εποχή», την ΚΟΜΕΠ, τον ΟΔΗΓΗΤΗ και την «Τυποεκδοτική» και από Οργανώσεις του Κόμματος. Παρόντες ήταν ο Τάκης Μαμάτσης και ο Χρ. Τσιντζιλώνης από το ιστορικό τμήμα της ΚΕ κ.ά. Από τους συνεργάτες του «Ρ», εκτός των άλλων, οι: Τίτος Βανδής, Γ. Κακουλίδης, Γ. Τσαπόγας, Δ. Σέρβος, Α. Δαμίγος. Από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ παραβρίσκονταν οι: Νίκος Καραντηνός α' αντιπρόεδρος, και τα μέλη του ΔΣ Σ. Βούλτεψη και Χρ. Κυρίτσης. Ενώ από την ΠΟΕΣΥ παραβρέθηκε ο Τ. Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησής της.

«... Παρ' όλο που στο λυκαυγές της νέας χιλιετίας και του 21ου αιώνα, "μαύρα - απειλητικά νέφη" σκιάζουν τον ορίζοντα. Παρ' όλο που οι ειδήσεις καθημερινά φέρνουν καινούρια "κακά μαντάτα", που επιτείνουν την αγωνία των ανθρώπων για τη ζωή και για την ίδια την ύπαρξη στον πλανήτη μας, θέλουμε νά 'μαστε αισιόδοξοι», θα τονίσει ο Γιώργης Μωραΐτης, μέλος της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» για να προσθέσει στην ομιλία του:


«Πού το στηρίζουμε αυτό; Οι λαοί - αυτοί που δημιουργούν την Ιστορία - δε θα στέρξουν στην πυρηνική αυτοκαταστροφή! Με πρωτοπορία την εργατική τάξη, με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Σε πανστρατιά οι φιλειρηνικές δυνάμεις και οι άνθρωποι καλής θέλησης όπου Γης. Πυργώνοντας παντού μέτωπα ρωμαλέας κι αποφασιστικής πολύμορφης αντίστασης και πάλης, θα ματαιώσουν την επιβολή της ιμπεριαλιστικής "Νέας Τάξης". Θα κουρελιάσουν τα σχέδια των σκοτεινών κύκλων. Θα περάσουν "χαλινό" στους θερμοκέφαλους του πολέμου. Και θα εδραιώσουν τη σιγουριά σ' ένα αντάξιο - του σύγχρονου ανθρώπου - ελπιδοφόρο μέλλον.

... Ισως, η τωρινή γενική αναστάτωση, από τις τρομερές αποκαλύψεις για τις συνέπειες του βρώμικου πολέμου στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Οπως, πριν λίγα χρόνια και στο Ιράκ. Και για τη μακροχρόνια καταστροφική δράση των "έξυπνων" βομβών ουρανίου και πλουτωνίου, σε ζωντανούς οργανισμούς, φύση και περιβάλλον. Ισως να συντελέσει στην αφύπνιση της κοινής γνώμης. Και στη συνειδητοποίηση, ως ζωτικής ανάγκης, της πάλης κατά των φορέων αυτής της εγκληματικής πολιτικής ενάντια στην εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και τους διαχειριστές της. Κόντρα στις "εωσφορικές" δυνάμεις, που είναι γνωστές: ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το... μυστικό του ΚΚΕ!


«Το ΚΚΕ σ' αυτό το επίμαχο θέμα, όπως και σε όλες τις εξελίξεις και στα κοινωνικά φαινόμενα, αποδείχτηκε το πιο ευαίσθητο και σωστό. Είχε πολιτική διορατικότητα. Δεν αιφνιδιάστηκε. Πρόβλεψε και προειδοποίησε. Και κυρίως, με όλες του τις δυνάμεις, πάλεψε. Βγήκε στους δρόμους! Σήμερα αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Το "μυστικό"; Η σταθερή ταξική του θέση, ο ιδεολογικός του εξοπλισμός, η πλούσια πείρα του. Αλλά και η ορθή πολιτική του, η ενότητα και η πειθαρχία του. Παλεύοντας στη γραμμή που χάραξε το ιστορικό 15ο Συνέδριό του, ανταποκρίθηκε στα δύσκολα καθήκοντά του. Πρόσφερε πολλά στο λαϊκό και στο διεθνές κίνημα. Αν και πολεμήθηκε αγρίως και βαναύσως από τον ξένο παράγοντα, την άρχουσα τάξη, τους "μηχανισμούς", και τα ΜΜΕ...

... Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης", ως όργανο της ΚΕ ήταν η σημαία του Κόμματος. Και παρά τις όποιες αδυναμίες του συνέβαλε θετικά. Συμμετείχε σε όλες τις μάχες και τους αγώνες. Ενημέρωνε σωστά τους εργαζόμενους για όλα τα προβλήματα. Υποστήριζε τις διεκδικήσεις τους... Εδωσε από τις σελίδες του τα πλούσια υλικά των διεθνών συσκέψεων με τα αδελφά κόμματα. Πρόβαλε με κάθε δυνατό τρόπο τη γραμμή του ΚΚΕ με κεντρικό άξονα το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο. Κατάγγειλε, ξεσκέπασε, πολέμησε σε όλες τις πτυχές και σ' όλα τα "τερτίπια" της, την πολιτική των ιμπεριαλιστών "συμμάχων και συνεταίρων". Αλλά και ειδικά την πολιτική της κυβέρνησης και, γενικότερα, την πολιτική του δικομματισμού».

Εχουμε αυξημένες ευθύνες...

«... Σήμερα στην καινούρια χρονιά, εμείς είμαστε πάλι εδώ. Κρατάμε γερά την έπαλξη που μας έταξε ο αγώνας. Και πιστεύουμε θ' ανταποκριθούμε στη σοβαρή αποστολή μας. Βαδίζουμε μπροστά με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Θα αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Εχουμε όμως, τώρα, αυξημένες ευθύνες. Το ΚΚΕ βγήκε από το 16ο Συνέδριό του πιο ενωμένο, πιο έμπειρο, καλύτερα εξοπλισμένο, με μεγαλύτερο κύρος, πιο δυνατό. Επιφορτισμένο όμως και με πιο βαριά καθήκοντα απέναντι στην εργατική τάξη και στο λαϊκό κίνημα. Ο λαός από το Κόμμα μας περιμένει πολλά. Ο "Ριζοσπάστης" πρέπει να προβάλλει τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Να κάνει βαθιά ανάλυση, εκλαΐκευση και διάδοση της γραμμής του Κόμματος. Προπαντός τις πιο επεξεργασμένες θέσεις για το ΑΑΔΜ. Μα και για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Καθώς και για τα επιμέρους μέτωπα. Αλλά και για τα σύνθετα προβλήματα της οικονομίας, της πολιτικής, της ιδεολογίας, του μαζικού κινήματος κλπ. Χρειάζεται περισσότερη ατομική και συλλογική προσπάθεια. Και πιο συνειδητή κι επιμελημένη δουλιά. Με καλύτερη αξιοποίηση χρόνου και δυνατοτήτων.

Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή, η ΚΟΒ προβληματίζονται σοβαρά πάνω στα νέα καθήκοντα. Θα πάρουν όλα τα μέτρα να τα βγάλουμε πέρα με επιτυχία. Είμαστε βέβαιοι ότι και όλοι οι συντάκτες και οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε. Μπορούμε να δώσουμε στο Κόμμα και στο λαό έναν καλύτερο "Ριζοσπάστη". Πιο πλούσιο και μαχητικό. Καλύτερα ενημερωμένο. Και από κάθε άποψη βελτιωμένο. Και το αξίζει αυτό ο "Ριζοσπάστης", γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι "το κάτι άλλο" μέσα στην πληθώρα του ελληνικού Τύπου. Είναι η εφημερίδα της εργατικής τάξης, των "ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς". Γι' αυτούς γράφει, σ' αυτούς απευθύνεται, αυτούς ενημερώνει, αυτών τα προβλήματα, κατά πρώτο λόγο, προβάλλει. Κι από αυτούς έχει την απαίτηση να τον αγοράζουν κάθε πρωί και να τον διαβάζουν. Με αυτή την ευκαιρία απευθύνουμε, μαζί με τις ευχές μας, έκκληση στους αναγνώστες μας και σε όλους τους εργαζόμενους, να κάνουν δική τους υπόθεση την κυκλοφορία. Και να φροντίζουν να φτάνει ο "Ριζοσπάστης" κάθε μέρα παντού και να διαβάζεται. Σας ευχόμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες "καλή χρονιά", υγεία, δύναμη, αντοχή και καρποφόρα δουλιά».