Μικρές σελίδες
Κυριακή 19 Ιούνη 2011

Από τον ύπνο στην... αφύπνιση

Από τη σειρά της παιδικής λογοτεχνίας των εκδόσεων «Ψυχογιός» κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τον τίτλο: «Γιατί δε μετράς προβατάκια;».

Η ιστορία είναι απλή, γλυκιά, τρυφερή. Ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα από τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και από τους μεγάλους, που θα διαβάζουν στα παιδιά τους το βράδυ πριν κοιμηθούν.

Ενα κοριτσάκι δεν καταφέρνει να κοιμηθεί. Η μαμά της τη συμβουλεύει να κλείσει τα ματάκια της και να μετρήσει προβατάκια, πράγμα που η μικρή ηρωίδα μας το κάνει αδιαμαρτύρητα. Ενα, δυο, τρία, τέσσερα... Μα να που ούτε έτσι ο ύπνος δεν την παίρνει στην αγκαλιά του, γιατί από τα κλειστά βελούδινα βλέφαρα της μικρής τοποθετήθηκε μια εικόνα, ένα ειδυλλιακό τοπίο, τα συμπαθή τετράποδα, ο βοσκός και τέλος ο λύκος...

Το βιβλίο, με την ωραιότατη εικονογράφηση του Γιώργου Καρακάσογλου, διαφέρει, πρωτοτυπεί: Με έμμεσο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα και ευθύ, ο συγγραφέας λέει «όχι» στην παπαγαλία, αφυπνίζει και απελευθερώνει τη μισοκοιμισμένη από την τηλεόραση παιδική φαντασία.

Της δίνει τη δυνατότητα να πετάξει, να πάει μακριά, όπου εκείνη θέλει, να δημιουργήσει, και ακριβώς αυτή είναι η μαγική στιγμή που αρχίζει η συναρπαστική περιπέτεια του παιδιού που σκέπτεται, που φαντάζεται, που ονειρεύεται, που ανησυχεί για την τύχη των πλασμάτων που το ίδιο κατασκεύασε - για τα προβατάκια που πότε χάνονται πότε βρίσκονται, για τον βοσκό που χτύπησε, για το λύκο που εμφανίστηκε ορεξάτος, αλλά που θα φύγει άπρακτος...

Ενα υπέροχο βιβλίο από τον πολύ σημαντικό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Μάκη Τσίτα.


Τ. Δ.