ΣΥΡΙΑ
«Ανεβάζει τόνους» η Αγκυρα

Νέες αιματηρές συγκρούσεις καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων προς Τουρκία

Σάββατο 11 Ιούνη 2011

Η Τουρκία δημιουργεί προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη συριακή ηγεσία ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις μιλούν για νέους νεκρούς στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Μααρέτ αλ Νουμάν, Λαττάκεια, Μπόσρα αλ Χαρίρ (στο νότο κοντά στην Ντεράα) και στην περιοχή Καμπούν της Δαμασκού. Κατά τις ίδιες πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν, χτες, 28 διαδηλωτές, με τις χειρότερες συγκρούσεις να σημειώνονται στην Μααρέτ αλ Νουμάν, που είναι στην επαρχία Ιντλέμπ.

Στην ίδια επαρχία, πιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται και η πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου χτες, μετά από τέσσερα 24ωρα πολιορκίας, άρχισε μεγάλη στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση. Οπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο συριακά ΜΜΕ, στην επιχείρηση συμμετέχουν 30.000 άνδρες, ενώ έχουν πυρποληθεί καλλιέργειες πέριξ της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την πόλη οι συριακές αρχές ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν, στις αρχές της βδομάδας, 123 στρατιώτες «σε ενέδρες εγκληματικών συμμοριών».

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ροή των προσφύγων προς την Τουρκία με τις τουρκικές αρχές ν' αναφέρουν ότι έχουν εισέλθει στο έδαφός της τουλάχιστον 2.792 πολίτες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σε νέες δηλώσεις, σκληρότερου ύφους, για τη συριακή ηγεσία. Την κατηγόρησε ότι «διαπράττει ωμότητες και δε συμπεριφέρεται ανθρώπινα στους διαδηλωτές», υποστηρίζοντας ότι σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Ασαντ, ο τελευταίος «υποτιμούσε την κατάσταση». Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες». Εντούτοις, η εφημερίδα «Χουριέτ» υποστήριζε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» στη μεθόριο φοβούμενη τυχόν γενικευμένο χάος στη Συρία.

Εκτός, όμως, από τη «σκλήρυνση» του τουρκικού ύφους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής φέρεται ότι έχει, ήδη, κανονίσει να συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών» με αντιπροσωπεία των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Και αυτό παρά το ότι η Μόσχα επιμένει, προς στιγμήν τουλάχιστον, να αρνείται κατηγορηματικά να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος της Συρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της δεν απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής».