ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κρύβεται η αιτία: Το κέρδος του κεφαλαίου

«Ενοχες» εμφανίζονται οι φύτρες φασολιών βιολογικής καλλιέργειας στην Κάτω Σαξονία

Σάββατο 11 Ιούνη 2011

Βρέθηκε η «εξήγηση», όχι και η αιτία του νέου διατροφικού σκανδάλου
BEΡΟΛΙΝΟ.-- Ο «ένοχος» της διατροφικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία από τις 2 Μάη, υποτίθεται ότι βρέθηκε. Είναι οι φύτρες φασολιών από αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας στο Μπινενμπίτελ της Κάτω Σαξονίας...

Εκεί τουλάχιστον κατέληξαν οι όπως τις παρουσιάζουν εξονυχιστικές έρευνες γιατρών και άλλων επιστημόνων, που συνδύασαν ιστορικά ασθενών και δεδομένα από καταλόγους φαγητών και λίστες προμήθειας υλικών από εστιατόρια και καφετέριες κυρίως του Αμβούργου, μέχρι να φθάσουν στην πηγή της επιδημίας που προκαλεί νέο υπερτοξικό εντεροαιμορραγικό βακτήριο του είδους e.coli, το οποίο ως χτες ήταν υπεύθυνο για το θάνατο 31 ανθρώπων και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε πάνω από 3.100 άλλους.

Η εξέλιξη σηματοδότησε την άμεση άρση της απαγόρευσης στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών από χώρες κυρίως του νότου της ΕΕ, όπως έσπευσε να υιοθετήσει η ΕΕ. Εντούτοις, παραμένει η απαγόρευση για την κατανάλωση φύτρων οσπρίων και λαχανικών... Ως εκ τούτου η Ρωσία συμφώνησε να άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλει πριν δύο βδομάδες στις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ, μετά το κύμα θανατηφόρων μολύνσεων που προκάλεσε το υπερτοξικό εντεροαιμορραγικό βακτήριο.

Ωστόσο αυτό που επιχειρείται να κρυφτεί και στο συγκεκριμένο τελευταίο σκάνδαλο είναι ότι ο πραγματικός ένοχος είναι ακριβώς ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διατροφική ασφάλεια στον καπιταλισμό, γιατί βασικό κριτήριο είναι το κέρδος των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων. Αρα η απάντηση των λαϊκών κινημάτων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τη γη και παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρών αγροτών με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα με υγιεινά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα για το λαό.