ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ανεβάσει ο λαός στα ύψη το θερμόμετρο της πίεσης

Στο κεντρικό δελτίο του «Μέγκα» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 15 Ιούνη 2011

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί η συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Πιστεύετε ότι αναδεικνύεται ένα πρόβλημα συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές;

-- Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, από τη μια συζητήσεις για την ελεγχόμενη χρεοκοπία και την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού, οι εκβιασμοί που εξαπολύονται δεξιά και αριστερά, ότι αν δεν ψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο» καταστράφηκε η Ελλάδα, εδώ που φτάσαμε, οι εκλογές πραγματικά είναι μια συγκεκριμένη δυνατότητα που δίνεται στον ελληνικό λαό, υπερβαίνοντας κάθε εκβιασμό σε σχέση με τις εκλογές, να επιφέρει ένα σημαντικό ρήγμα στη σημερινή κατάσταση, που είναι φαύλος κύκλος και αν δεν υπάρξει ένα θεαματικό ρήγμα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα τα επόμενα χρόνια.

-- Είναι η καλύτερη λύση, λέτε, με δεδομένη την κατάσταση;

-- Είναι λύση σε συνδυασμό με το τι θα επιλέξει ο λαός. Γιατί, αν θέλετε, μπορεί οι εκλογές να γίνουν και κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

-- Ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή προχτές είπε το εξής: Να απαντήσουν τα κόμματα τι θέλουν. Για να πάρουμε τη βοήθεια και τα δάνεια απ' την Ευρώπη πρέπει να ψηφίσουμε ένα μεσοπρόθεσμο, αντιλαϊκό, νεοφιλελεύθερο, απαράδεκτο για τους εργαζόμενους, όπως θέλετε να το πούμε. Θέλουμε τα χρήματα; Αν δε θέλουμε, να ξέρουμε ότι δε θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Εσείς τι απαντάτε; Να τα πάρουμε ή να μην τα πάρουμε τα χρήματα;

-- Δεν είναι αυτό το πραγματικό δίλημμα. Διότι όλη η συζήτηση γίνεται για το αν οι πιστωτές θα εισπράξουν το 70% των χρεών ή θα εισπράξουν το 100% σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και ελεγχόμενη χρεοκοπία να γίνει, ελεγχόμενη υποτίμηση, θα επαναγοράζουν ομόλογα 70 ευρώ ας πούμε - λέω ένα συμβολικό ποσό - και ο ελληνικός λαός θα πληρώνει 100%. Δεν είναι αυτό το δίλημμα. Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός και τα χρήματα που θα εισπράττει η Ελλάδα θα πηγαίνουν στους πιστωτές. Και να σας πω και κάτι άλλο; Προκειμένου να δοθεί μία δόση, προηγουμένως ο ελληνικός λαός πρέπει να χάνει όλο και περισσότερο. Δεν μπορούμε εμείς να βάλουμε σε μια πλάστιγγα αυτό το πράγμα.

-- Στις 8 Ιούλη συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το καταστατικό του, δεν θα μας δώσουν την πέμπτη δόση, αν στο μεταξύ η Ευρώπη δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος και του χρόνου. Και για να το κάνει αυτό η Ευρώπη, μας είπε ότι θα το κάνει μόνο αν εγκριθεί ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο και γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Εάν δεν γίνει αυτό, στις 15 Ιουλίου δεν θα εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου. Τι θα κάνατε στη θέση του κ. Παπανδρέου εσείς;

-- Αν ήμουν ο κ. Παπανδρέου θα έκανα αυτό που κάνει ο κ. Παπανδρέου ή το πολύ πολύ ο κ. Σαμαράς.

-- Πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;

-- Ας υποθέσουμε ότι κάτω απ' αυτό το εκβιαστικό δίλημμα ψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο», θα έρθει και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο και δέκατο μνημόνιο. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η κρίση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Γιατί στο κάτω κάτω, η Ελλάδα έχει μια μικρή συμμετοχή στην Ευρώπη, είναι μια μικρή αγορά. Η κρίση είναι βαθιά στην Ευρωζώνη και διεθνής και θα ξεσπάσει και σε άλλες χώρες. Επομένως, για το λαό δεν υπάρχουν αυτό που λέμε προσωρινές θυσίες. Πολύ περισσότερο που τα μέτρα που παίρνονται δεν παίρνονται για 3 χρόνια ή για 4. Εμείς αντιστρέφουμε την κατάσταση. Το χρέος δεν οφείλεται σε σπατάλη ή σε κακή διαχείριση ή σε παροχές που έγιναν στον ελληνικό λαό. Είναι αδιέξοδη η λύση αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, η Ευρωζώνη. Είναι μία διέξοδος γι' αυτούς που έχουν τα συγκεκριμένα ομόλογα, δεν είναι για το λαό.

-- Το χρέος προήλθε επειδή ξόδευε το ελληνικό κράτος 32 δισ. περισσότερα το χρόνο απ' όσα έβγαζε.

-- Διαφωνούμε σ' αυτό. Αυτά, δηλαδή, ποιος τα έφαγε, ο ελληνικός λαός; Γιατί να πληρώνει ο λαός;

-- Το κράτος πλήρωνε μισθούς, συντάξεις, έργα, λαμόγια, δανειστές, αλλά αυτά είναι...

-- Για να πάμε στην τελευταία 20ετία, για να μην αρχίσουμε το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, θα σας πω το εξής πράγμα: Γιατί η κρίση και στην Ελλάδα και αλλού έρχεται ύστερα από μια μεγάλη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και μία ταχύρρυθμη κερδοφορία; Γιατί φτάνουμε στο σημείο να έχουμε μείωση του μέσου ποσοστού κέρδους, γιατί δανείστηκε το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές κυβερνήσεις; Αν φύγουμε απ' αυτό το πράγμα, τότε πραγματικά μπαίνουμε σε διλήμματα που δεν οδηγούν πουθενά το λαό. Δεν είναι ενιαία η Ελλάδα, ενιαία είναι γεωγραφικά και τα σύνορά της. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να υποστεί ένα πισωγύρισμα φοβερό και μάλιστα πηγαίνοντας προς τα εμπρός. Η ύφεση που υπάρχει σήμερα, οξύνει το θέμα του χρέους και των ελλειμμάτων.

-- Ο κόσμος είναι στους δρόμους, θεωρεί ότι το «Μεσοπρόθεσμο» είναι ένα πρόγραμμα σκληρό, με πολλές αδικίες και κυρίως ατελέσφορο...

-- Δεν είναι το «Μεσοπρόθεσμο», είναι γέννημα.

-- Για τον αποκλεισμό της Βουλής τι γνώμη έχετε;

-- Εμείς, ως Κόμμα, καλούμε τον ελληνικό λαό να ανεβάσει το θερμόμετρο της πίεσης στα ύψη και να παρεμποδίσει και την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» - μακροπρόθεσμο είναι στην ουσία.

-- Με ποιον τρόπο; Με το να μην επιτρέπει στους βουλευτές να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη Βουλή;

-- Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι για εμάς η πιο ουσιαστική μορφή πάλης είναι 100% απεργία. Γενική απεργία 100%. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική μορφή πάλης. Ολες οι άλλες είναι συμπληρωματικές.

-- Αρα δεν είστε υπέρ της παρεμπόδισης των βουλευτών από τη Βουλή.

-- Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό που λέγεται, «να καεί, να καεί...», γιατί δε δίνει λύση. Είμαστε, όμως, υπέρ στο να παρθούν όλα τα μέτρα να παρεμποδίσουμε την ψήφιση.

-- Αυτή η παρεμπόδιση περιλαμβάνει και τον φυσικό αποκλεισμό της Βουλής, τη φυσική παρεμπόδιση των βουλευτών;

-- Εμείς θα είμαστε έξω από τη Βουλή και θεωρούμε ότι αν αύριο, παραδείγματος χάριν, κατέβουν 2 εκατ. άνθρωποι στην Αθήνα, ακόμα και όταν μπουν οι βουλευτές μέσα, δεν ξέρω, μπορεί και να μην το ψηφίσουν καν.

-- Υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπούνε;

-- Εμείς δεν πρόκειται να χτίσουμε την είσοδο της Βουλής. Να ξεκαθαρίσουμε. Εμείς θεωρούμε ότι η παρεμπόδιση γίνεται ως εξής: Ανεβασμένες μορφές πάλης - και η πιο ανεβασμένη είναι η γενική απεργία. Δεύτερο, η εναλλακτική πολιτική πρόταση που υιοθετεί ο λαός. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι αυτοσκοπός. Ωραία, δεν ψηφίζεται το «Μεσοπρόθεσμο». Αύριο μπορεί να ψηφιστεί ένα χειρότερο.

Επομένως, για εμάς, αν θέλετε, το έλλειμμα που υπάρχει σήμερα, είναι ότι ακριβώς αντίστοιχα με την αγανάκτηση, δεν έχει υιοθετηθεί μια ριζική εναλλακτική πολιτική λύση. Εμείς δεν απαντάμε μόνο με την οργή και τη διαμαρτυρία. Η οργή και η διαμαρτυρία είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά δε φτάνει. Και από αυτήν την άποψη, ακούμε πάρα πολλές προτάσεις, μείγματα και παραμείγματα, και ορισμένες προτάσεις φαίνονται και επαναστατικές, ενώ στην πραγματικότητα είναι πισωγύρισμα.

Εμείς δε θέλουμε να παρεμποδίσουμε την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» για να μείνουμε στο μνημόνιο ή ακόμα να καταργηθεί το μνημόνιο για να μείνουμε στην περίοδο πριν το μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές μπροστά. Εμείς λέμε λαϊκή εξουσία, εν πάση περιπτώσει, λέμε κοινωνικοποίηση, και πολλά άλλα, αποδέσμευση από την ΕΕ.

Και οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν την ευκαιρία για να παρεμποδιστούν εναλλακτικά σχέδια, οικουμενικά, κυβερνήσεις συνεργασίας. Οταν λέμε να παρεμποδιστούν, ένας τρόπος είναι να είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, γιατί κάποιο κυβερνητικό σχήμα θα φτιάξουν, υπάρχει μπόλικο υλικό για να βγει και μέσα από εκλογές μια κακή λύση για το λαό. Αλλά θα είναι καλή λύση για το λαό, αν είναι καθαρό, απέναντι σε οποιαδήποτε σχήματα φτιαχτούν την άλλη μέρα, ο λαός διεξάγει τον πραγματικό πόλεμο που χρειάζεται. Δεν μπορούμε εμείς να βάλουμε ένα σχήμα μπροστά μας που να λέει «τόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποσκιρτήσουν».

Να σας το πω κι αλλιώς. Αυτή τη στιγμή είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στις κορυφές της πυραμίδας, και της οικονομικής πυραμίδας και της πυραμίδας της πολιτικής, εναλλακτικά σχέδια να πέσει στα «μαλακά» η καταδίκη του λαού. Και, επομένως, ο λαός δεν μπορεί να βλέπει μόνο αν θα φύγει ο κύριος τάδε ή ο κύριος τάδε από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί οι κύριοι τάδε μπορεί να φτιάξουν ένα εναλλακτικό πολιτικό σχήμα και μετά τις εκλογές να συνδράμουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εμείς, ως πολιτικό Κόμμα, είμαστε υποχρεωμένοι, χωρίς να χάνουμε το ρήγμα που πρέπει να γίνει κάθε μέρα και τη δράση του λαού στο κάθε μέρα, να βλέπουμε και το αύριο. Και η ζωή έχει δείξει ότι ακόμα αυτό το σύστημα που ζούμε, καταδικασμένο μεν από το λαό, αλλά έχει εναλλακτικά σενάρια και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Και οι εκλογές να γίνουν αφετηρία, αλλιώς οι εκλογές θα γίνουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ.